Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju tržište

Zarađivali kruh berući šparoge, a sad hrane desetak nadničara

sparoge
26.04.2010.
u 15:32

Kada smo počeli posao, ljudi su nam se smijali, ali ulog se počeo vraćati, priznaje jedini uzgajivač zelenih šparoga u Hrvatskoj Viktor Hervoević.

Nakon što je vinkovačka obitelj Hervoević deset godina za kruh zarađivala berući šparoge u Njemačkoj, danas oni zapošljavaju sezonce.

Dva mjeseca berbe

Od sredine travnja do sredine lipnja sezona je berbe ove delikatesne biljke na hektaru njihove zemlje.

– Ovo je zelena šparoga, otporna je na bolesti i uspijeva i u Italiji, ali nije tako kvalitetna kao naša. Godišnje uberemo osam do deset tona po hektaru i cijelu proizvodnju plasiramo na hrvatsko tržište, najviše u Zagreb, preko jednoga velikog trgovačkog lanca, a nešto malo prodajemo i na vinkovačkoj tržnici. Zapošljavamo desetak sezonaca za berbu, a i cijela obitelj je uključena u posao i to nam je dodatni izvor prihoda – kaže Viktor Hervoević dodajući kako dnevno berači uberu oko 200 kilograma šparoga koje se pohranjuju u hladnjaču dok ne odu u trgovine jer nakon branja kvalitetna je šest do sedam dana i u to vrijeme je valja koristiti.

Hervoević kaže kako su razmišljali o povećanju proizvodnje, ali su naposljetku zaključili da im se to ne bi isplatilo jer im je sadašnja proizvodnja dovoljna, a veće količine hrvatsko tržište ne bi moglo “progutati”.

– Osim kada bi se odlučili na izvoz, ali tada bismo morali znatno povećati površine kako bi bili konkurentni za inozemnom tržištu. No, za to je potrebno i veliko ulaganje – kaže V. Hervoević dodajući da se ulog vratio.

– Uložili smo 50.000 eura za kupnju dva traktora, zemljišta, dostavnog vozila i tek unazad godinu ili dvije, uloženo se počelo vraćati. Na distribuciju i plaće radnika odlazi polovica prihoda. Kada smo počeli, ljudi su nam se smijali, ali danas smo jedini uzgajivači zelenih šparoga u Hrvatskoj –kaže Viktor i dodaje kako je osim u berbi najviše posla oko uklanjanja trave jer se sve radi ručno, bez uporabe kemikalija pa je ovo potpuno ekološka proizvodnja.

Zahtijevan posao

Šparoga ili “proljetni čistač organizma” kako je neki nazivaju je trajna sadnica čiji je vijek 15 do 17 godina. Prilikom branja specijalnom “špahlom” na dugom držalu šparoga se odsijeca malo iznad korijena pa sljedeće godine niču novi plodovi. Cijena šparoga u trgovinama je 35 kuna za kilogram i Hervoevići kažu kako se osjeti da ljudi nemaju novca jer je manja potražnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije