Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Zagrebački "medvjedi" protiv ubijanja slunjskog medvjeda

smeđi medvjed
09.11.2011.
u 14:34

U Hrvatskoj živi oko 1000 smeđih medvjeda koji su zaštićena vrsta i treba ih čuvati, a ne ubijati, piše u obraćanju ministru koje su uputili hokejaši Medveščaka i Prijatelji životinja.

Poručujući u svom apelu da ministar ne bi smio biti ubojica, a u povodu saznanja da je Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, odobrio ubijanje medvjeda koji plaši vojnike na poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, Prijatelji životinja uz potporu hokejaša Medveščaka uputili su zahtjev HDZ-ovom prvom čovjeku u poljoprivredi da preispita svoju odluku i povuče zapovijed za ubojstvo medvjeda.

Prijatelji životinja pohvalili su nastojanja vojnika koji su medvjeda pokušali otjerati plašenjem i nošenjem hrane izvan područja gdje žive i rade. Prijatelji životinja, kojima su se pridružili i zagrebački medvjedi, smatraju da se treba ustrajati na mirnom načinu rješavanja ovoga problema bez prolijevanja krvi, piše u njihovu zajedničkom obraćanju ministru Čobankoviću.

Medvjed nije napao ni ugrozio djelatnike i vojnike na vojnom poligonu, tako da je odluka o njegovu ubijanju zbog pretpostavke da bi ih mogao napasti neprimjerena etičkim načelima 21. stoljeća i činjenici da je riječ o ugroženoj vrsti životinje koju treba štititi, a ne ubijati. U ovom slučaju neophodno je savjetovanje sa stručnjacima za ponašanje medvjeda, koji bi mogli dati upute na koji se način medvjeda može odvratiti od dolaska na vojni poligon. Preseljenje medvjeda na drugu lokaciju, blizu mjesta koje poznaje, sigurno bi bilo daleko primjerenije i humanije rješenje od ubijanja, ističu Prijatelji životinja naglašavajući da danas u Hrvatskoj živi oko 1000  smeđih medvjeda koji su zaštićena vrsta.

Komentara 4

IG
igorl
14:51 09.11.2011.

JBT koji problem. Uzmes 12 colku, napunis krupnom solju, stavis u sacmaricu i baaaam. Medo ziv i zdrav i na pamet mu vise ne pada pomolit glavicu blizu ljudi. Problem rijesen... ne znam cemu tolika drama oko jednog medjeda. I.

AU
autoritet
14:50 09.11.2011.

Lijepo je sjediti u dalekom Zagrebu i igrati se velikih i plemenitih ljudi. Da je ovaj medo u blizini njihove djece, drukčije bi razgovarali.

TM
trade_mark
09:19 10.11.2011.

autoritet, medvjed u pitanju ne vrda oko djece nego velebne, sposobne i neustrašive hrvatske vojske. jbt, ako se vojska ne može organizirati da im medvjed ne ulazi u krug vojarne onda se pitam kakva je to vojska?? mislim... nek sve ide u pm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije