Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportska inicijativa

Zagreb i Rijeka natječu se za domaćina Univerzijade

zagi
arhiva VL
07.06.2012.
u 08:27

Infrastruktura grada koja je napravljena prije 25 godina još uvijek je u dobrom stanju, potrebno je nešto malo obnove, ali nema potrebe za novim investicijama, poručuju iz uprave grada Zagreba

Bude li sve po planu Zagreb i Rijeka postat će domaćini 3. europske Univerzijade 2016. godine, a odluka o domaćinu saznat će se krajem godine u Nizozemskoj. Održavanju velike sportske manifestacije, koja bi u Hrvatsku u ljeto 2016. mogla dovesti čak šest tisuća sportaša iz svih dijelova Europe nadaju se gradonačelnici Zagreba i Rijeke, Milan Bandić i Vojko Obersnel. “Blagoslov” za Univerzijadu dalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a ministar Željko Jovanović istaknuo je kako bi organizacija značila dodatni pomak u domaćem turizmu te promociji Hrvatske u Europi ali i razvoju sveučilišnog sporta na našim prostorima.

Važne funkcije

Inicijativu da studenti Europe ogledaju snage u 12 sportova u dva hrvatska grada potekla je od Hrvatskog sveučilišnog sportskog društva.

- Kada smo pitali javnost da li da ponovno krenemo u sličan projekt dobili smo veliku podršku, posebno jer i Zagreb i Rijeka imaju izgrađenu svu potrebnu infrastrukturu koju bi trebalo samo malo ušminkati - komentirao je Ronald Štrumberger, glavni tajnik HSSS.

Uspjeh od projekta očekuje i Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za kulturu koji je kazao da je to događaj oko kojega se okuplja nekoliko tisuća mladih akademskih sportaša koji će uskoro zaposjesti važne funkcije u svojim zemljama.

 - Infrastruktura grada koja je napravljena prije 25 godina još uvijek je u dobrom stanju, potrebno je nešto malo obnove, ali nema potrebe za novim investicijama. Također, ovaj događaj je idealan za recesijsko razdoblje jer će svatko snositi svoje troškove pa je organizacija prilično jeftina - komentirao je Lovrić.

Velika Univerzijada na svjetskoj razini kakvu smo imali prije 25 godina prilično je skupa dok se troškovi organizacije za europsku predviđaju na oko 30 milijuna kuna istaknuli su iz HSSS-a.

 Smještaj u domovima

 - Nismo u mogućnosti opet organizirati Univerzijadu na svjetskoj razini jer cijena licencije za to natjecanje iznosi 20 milijuna eura, a europska razina za licenciju traži samo 50 tisuća kuna. Ne smijemo zaboraviti kako će u Zagrebu tada boraviti veliki broj ljudi, popunit će se hotelski kapaciteti, trošiti, što će se zacijelo višestruko vratiti - procjenio je Štrumberger.

 Financijskih dvojbi oko održavanja Univerzijade nema ni ministar Jovanović.

- Sada radimo na podršci kandidaturi, a kada dođemo do realizacije, radit ćemo i na osiguravanju sredstava. Ministarstvo može ponuditi smještaj za sportaše u studentskim domovima, a vjerujem da će projekt imati i sponzore dok će dio troškova pokriti natjecateljske kotizacije i gradovi domaćini - kazao je Jovanović.

Ključne riječi

Komentara 14

CC
Chicago Chicago
09:21 07.06.2012.

Kao da nemamo pametnija posla.

FA
Fantom47
09:35 07.06.2012.

I ja bi organizirao dober roštilj s pijačom bar za trideset ljudi a da to država plati.

LA
Lavica7
09:20 07.06.2012.

Lijepo te je vidjeti, dragi nas Zagi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije