Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez plaćanja

Zadrani za komunalnu naknadu duguju čak 40 milijuna kuna!

zadar
Arhiva VL
03.04.2010.
u 06:40

Grad Zadar u ovršnom postupku ima oko pet milijuna kuna, a tvrtkama se gleda kroz prste kako radnici ne bi izgubili svoja radna mjesta. Najveći dužnici su SAS i Košarkaški klub Zadar Dugovi tvrtki

Zadrani su u prošloj godini za održavanje javne rasvjete, zelenila, gradskog groblja, nerazvrstanih cesta i ostalog što ide pod račune za komunalnu naknadu ostali Gradu dužni više od šest milijuna kuna. Iz tog dugovanja jasno se vidi utjecaj recesije koja je se reflektirala na novčanike fizičkih i pravnih osoba iz Zadra. No, nevjerojatnih četrdeset milijuna kuna dugovanja skupljenih u desetak godina pokazuje da velik broj Zadrana nije ni htio plaćati komunalije i prije recesije.

Veliki dug i građana

Naime, dugovanja od 2001. godine – kako nam je potvrdila Grozdana Perić, šefica financija zadarske gradske vlasti – iznose za pravne osobe gotovo dvadeset milijuna kuna, za građane vlasnike kuća 13,4 milijuna kuna, te za vlasnike stanova još nešto više od sedam milijuna kuna. Toliko dugovanje iz Grada obrazlažu i njihovim sluhom za financijske probleme pravnih i fizičkih subjekata u Zadru.

– Nije da mi nismo dostavljali opomene i na taj način radili i sve da dugovanja ne odu u zastaru, no moramo imati i sluha – posebno za pravne subjekte, odnosno zadarske tvrtke kojima bi našom ovrhom dodatno otežali situaciju. Naime, u slučaju ovrhe nad računima tvrtki sve bi vjerojatno rezultiralo i gubitkom brojnih radnih mjesta u tim tvrtkama. Primjerice, najviše nam duguju SAS Strojogradnja, Košarkaški klub Zadar, Tankerkomerc i Adrija, i to oko 1,3 milijuna kuna, 1,1 milijun kuna, 840.000 kuna, te 420.000 kuna. Ali, primjerice, u Tankerkomercu posljednjih mjeseci imaju i problema s plaćama radnicima, a u SAS-u su nam najavili podmirenje dijela dugovanja nakon što odrade za njih jedan značajan posao. Ako bismo sjeli na njihove račune s ovrhom, unatoč tome što su najavili da će riješiti problem dugovanja, napravili bismo velike probleme i našim građanima koji rade u tim tvrtkama – rekla nam je jučer pročelnica za financije Grada Zadra Grozdana Perić.

Zastara za šest godina

Istaknula je kako će se u slučajevima ovih zadarskih tvrtki Grad Zadar osigurati posebnim ugovorima kako njihova potraživanja ne bi otišla u zastaru te tvrdi da apsolutna zastara za dugovanja nastupa nakon šest godina.

– Grad trenutačno ima u ovršnom postupku više od tri milijuna kuna potraživanja za komunalnu naknadu, a u stečajnoj masi je još gotovo milijun i pol kuna. Mi ćemo nastaviti reagirati s opomenama prije ovrha i nadamo se da ćemo svoja potraživanja u najvećoj mjeri ipak uspjeti što skorije naplatiti i od pravnih i od fizičkih osoba – rekla je Grozdana Perić, pročelnica odjela za financije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije