Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug za Višnjik

Zadar će obveznice za dvoranu i bazen platiti novim kreditom

Višnjik
Dino Stanin/VLM
13.03.2010.
u 07:35

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić siguran je da će Grad moći plaćati iznos od desetak milijuna kuna godišnje kredita za dvoranu i bazen

Grad Zadar ima još nekoliko mjeseci za dogovor o reprogramu ili refinanciranju dugova za gradnju košarkaške dvorane i bazena na Višnjiku u iznosu od 140 milijuna kuna. Naime, godinu dana prije naplate glavnice, odnosno do rujna 2011. godine, Grad je obvezan dogovoriti model isplate 140 milijuna kuna Hypo banci, koja je taj iznos 2004. isplatila za izdane gradske obveznice. Nedavno se iz oporbe moglo čuti da Grad to neće moći isplatiti, no "vlast" to demantira.

Milijun eura kamate

Iz Grada su nedavno, kako nam je potvrdila pročelnica za financije Grozdana Perić, Ministarstvo financija obavijestili o tomu da bi željeli reprogramirati dug, odnosno odgoditi plaćanje kredita na još nekoliko godina. Ako banka na to ne pristane, Grad će podići kredit i godišnje otplaćivati kamate i glavnicu.

– Mi već pet godina plaćamo kamatu u iznosu od milijun eura godišnje, a plaćanje glavnice od 140 milijuna kuna dolazi na naplatu u rujnu sljedeće godine. Podignemo li kredit, naše bi godišnje obveze mogle biti između deset i 15 milijuna kuna – rekla nam je pročelnica za financije Grada Zadra Grozdana Perić.

Da će Grad moći plaćati taj iznos u roku 15-ak godina, uvjeren je, unatoč suprotnim mišljenjima oporbe, i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

– Još nije definiran model otplate, no siguran sam da ćemo sve svoje obveze za gradnju košarkaške dvorane i bazena uspjeti podmiriti – rekao nam je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Dio duga plaća država

Osim za gradnju dvorane i bazena Grad se, podsjetimo, dodatno zadužio i za uređivanje, odnosno ubrzani završetak gradnje dvorane uoči Svjetskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. No, taj iznos, a riječ je o stotinjak milijuna kuna, Gradu će otplaćivati država.

– Iz državnog proračuna dosad je isplaćeno 26 milijuna kuna, a ostalo će u ratama od po desetak milijuna kuna biti isplaćeno u sljedećih šest godina – rekla nam je pročelnica za financije Grozdana Perić.

Ključne riječi

Komentara 1

HB
HRVI.BOGEC
14:37 13.03.2010.

kad vas hrvatska vlada izkamatari bit će vam sezona gorka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije