Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj segregacije

Za djecu Hrvata i Srba u Vukovaru nastava po istom programu

ucenici
Zeljko Hladika/PIXSELL
13.09.2012.
u 21:00

Djeci koja uče po srpskom programu teže je upisati se na fakultet u Hrvatskoj pa odlaze na studij u Srbiju

Iduća školska godina Vukovaru bi trebala donijeti novu, mješovitu školu u koju bi išla djeca Hrvata, Srba i ostalih manjina na tome području. Ta je ideja, koju je još prije deset godina inicirao Nansenov dijaloški centar iz Osijeka, dobila potporu državne politike i Zajedničkog vijeća općina u Vukovaru. Trenutačno u tri od sedam škola djeca pohađaju nastavu po hrvatskom i srpskom programu, ali su u suprotnim smjenama. U programu koji je sličan postojećim interkulturalnim kurikulima u osam škola u istočnoj Hrvatskoj nastava će biti na hrvatskom jeziku, a sva će djeca još moći upisati srpski, njemački, mađarski, ukrajinski, rusinski i romski jezik te kulturnu i duhovnu baštinu u kojima bi učili o kulturama i običajima svih manjina.

– Takvu smo ideju dogovorili s roditeljima i stručnim suradnicima – kazala je Suzana Agotić iz Nansenova centra. Istraživanje je pokazalo da je 71 posto roditelja, bez obzira na nacionalnost, nezadovoljno sadašnjim segregiranim modelom obrazovanja. – Inicijativa ima potporu lokalne zajednice, ali još uvijek glavnu ulogu za ostvarenje ima država. Ovo je dobro za sve, pogotovu za one koji uče po srpskom programu jer se sada teže upisuju na fakultete pa odlaze studirati u Novi Sad ili Beograd, što je roditeljima skuplje. Još ne znamo gdje će škola biti, ali u Vukovaru ima puno praznih prostora – kazala je dogradonačelnica Danijela Stanković.

 

Komentara 63

Avatar Django
Django
22:43 13.09.2012.

Istraživanje je pokazalo da je 71 posto roditelja, bez obzira na nacionalnost, nezadovoljno sadašnjim segregiranim modelom obrazovanja. -------------------------- Dakle 29% se slaže sa segregacijom, i ne žele da im djeca uče po hrvatskom programu. Ništa novoga tu nema.

Avatar comandante
comandante
22:43 13.09.2012.

Cudim se ovim genijalnim komentarima gotovo kao i onim bolidima koji su podijelili djecuu skolama!!!

SI
sifoklop
21:35 13.09.2012.

Nitko im ni do sada nije branio da idu u školu po hrvatskom programu, ali se njihovi roditelji nisu s tim slagali. Sada ponovno kalkuliraju, bolje je biti u EU nego se osuditi trajno na Balkan, baš kao i prije 100- 150 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije