Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
druga ledena berba

Vrhunska kapljica za posebne prilike i posebne goste

ledena berba (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/7
15.12.2012.
u 13:40

- Grožđe je dobre kvalitete s visokim šećerima i nadamo se da će jednako tako dobre kvalitete biti i vino – kazao je zadovoljni Coner ističući da vino nije za tržište nego za posebne prilike i goste.

BJELOVAR – Zahvaljujući nepredvidivosti vremenskih prilika Marijan Coner, poznati bjelovarski poduzetnik vlasnik nedavno otvorene istoimene vinarije, u svom mladom vinogradu u Jabučeti u ovoj kalendarskoj godini odradio je već drugu ledenu berbu.

- Za razliku od prošle zime koja nam je tek u veljači ponudila prave uvjete za ledenu berbu, ova tek nastupajuća nam je već na svom početku ponudila priliku za tu zahtjevnu aktivnost i mi smo je odmah iskoristili - pojašnjava Coner napominjući da je za ledenu berbu osnovni preduvjet da temperetaura tri dana za redom iznosi najmanje minus sedam stupnjeva, a poželjno je i više.

Ledeni val koji je zadnjih dana u naše krajeve donio debele temperaturne minuse na pitomim obroncima Bilogore stvorio je neophodne uvjete koje su Conerovi berači proteklog četvrtka iskoristili na najbolji način.

U manje od tri sata unatoč snježnom pokrivaču debelom 30-ak centimetara i temperaturi od oko minus 14 stupnjeva pobrali su zaleđene bobice graševine s čak 28 dugih redova vinograda. Prema procjeni od tih nekoliko stotina kilograma ledenog i u znatnoj mjeri isušenog grožđa trebali bi dobiti od sto do 150 litara vrhunskog vina, koje svoju punu kvalitetu dosegne tek nakon nekoliko godina.

- Grožđe je dobre kvalitete s visokim šećerima i nadamo se da će jednako tako dobre kvalitete biti i vino – kazao je zadovoljni Coner ističući da vino nije za tržište nego za posebne prilike i goste.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije