Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena akcija

Vrećice za nepovratnu plastiku ne postoje za Čistoću?

plastika
PIXSELL
05.05.2010.
u 09:17

Za zbrinjavanje PET ambalaže Fond je isporučio 115 tisuća vrećica - koje nisu došle do građana jer Čistoća planira vlastiti sustav zbrinjavanja otpada.

Čistoća je odbila realizirati projekt za gospodarenje otpadom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vrijedan 1,2 milijuna kuna budući da imaju u planu modernizirati postojeći sustav. Naime, Fond je prije više od godinu dana započeo pilot-projekt u sklopu kojeg je Čistoći isporučeno 115 tisuća od ukupno 5,5 milijuna plastičnih vrećica namijenjenih za prikupljanje PET ambalaže koja se u trgovinama ne otkupljuje. Vrećice dosad nisu isporučene građanima.

- Potaknuta reklamom na televiziji da mogu PET ambalažu spremiti u posebne vrećice kako bi se ponovno iskoristile - obratila sam se Čistoći, no oni pojma nisu imali - ispričala je čitateljica iz Trnja.

Upitne investicije
Iz Čistoće su je, kaže, uputili na Fond za zaštitu okoliša gdje su joj odgovorili kako su vrećice isporučene i da je sada na Čistoći da te spremnike podijeli građanima.

- Podružnica Čistoća imala je pripremljen i razrađen projekt proširenja postojećeg sustava prikupljanja ostale plastične ambalaže, a kako se u to ulažu velika sredstva nismo bili u mogućnosti paralelno započeti s projektom skupljanja ostale plastične ambalaže u vrećicama. Prema našim procjenama, početni trošak Čistoće iznosio bi nekoliko milijuna kuna - rekao je Trpimir Majcan, direktor Sektora za gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša i razvoja u Holdingovoj podružnici. No, do podatka koliko će se uložiti u modernizaciju postojećeg sustava, nismo uspjeli doći, kao ni do informacije gdje se nalazi više od stotinu tisuća vrećica Fonda, vrijednih ukupno 30 tisuća kuna.

Vrećice isporučene
Iz Fonda su pak poručili da su vrećice za skupljanje plastične ambalaže dostavljene još početkom prošle godine, no da zagrebačka Čistoća nije prihvatila pilot-projekt za poboljšanje gospodarenja otpadom.

- Ostali hrvatski gradovi koji sudjeluju u projektu inicijativu su izuzetno dobro prihvatili te i dalje sudjeluju u realizaciji - rekla je glasnogovornica Fonda Lidija Tošić.

- Nama nije jasno koji su to projekti unapređivanja odvožnje odvojenog otpada pošto istih nema u planu gospodarenja otpadom, a taj je plan ključan dokument - rekao je Marijan Galović iz Zelene akcije. Dodaje kako to nije ništa neobično jer je Čistoća već nekoliko puta izišla s informacijama o novim projektima od kojih se nijedan ne nalazi u javnosti dostupnim planovima što dokazuje da postoji šum u komunikaciji između Čistoće i Ureda za planiranje.

- Mislim da bi bilo korisno prije pokretanja novih projekata iskoristiti pilot-projekt Fonda - zaključio je Galović.

Ključne riječi

Komentara 5

AU
autoritet
10:16 05.05.2010.

zašto se ne smjenjuje ove lijenčine i seljačine?!

BU
bubimima
11:17 05.05.2010.

Zašto nema nikakvog unaprijeđivanja ekologije, unatoč raznoraznim projektima (koji su isfinancirani od poreznih obveznika i građana), u gotovo milijunskom gradu? Zato jer je poznato da je čistoća i komunalni otpad u svim mafijaškim zemljama u rukama mafije i njihovih političkih zaštitnika.

Avatar mmelcic
mmelcic
21:26 05.05.2010.

Ako je to projekt Fonda neka si ga sami i rade! Svatko neka radi SVOJ projekt. Dovoljno je da izvlače novac iz Zagreba i sad još prosipaju pamet! Fond uvozi vrećice - neka se preimenuju u FondCommerce da se zna.. Min zdravstva pak uvozi cjepivo: ZdravstvoCommerce. Cjepivo je u nepovratnoj plastici. Eto rješenja: neka višak cjepiva u plastičnim nepovratnim špricama pakiraju u rečene vrećice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije