Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baština

Vlč. Mikec: Biserima želimo privući ljude

Belec
Foto: Sabina Pušec/VLM
1/3
18.11.2011.
u 10:07

Bilo bi idealno da imamo i smještajne kapacitete u Belcu jer se ima što vidjeti, kažu nam u Gradu Zlataru

Koliko su posjećena i posjetiteljima zanimljiva marijanska svetišta u Loboru i Belcu, arheološki i barokni biseri Zagorja,doznali smo od dekana zlatarsko -belečkog dekanata i loborskog župnika vlč. Ivana Mikeca.

Iz vremena starokršćana

– Svetište Majke Božje Gorske u Loboru do 80-tih godina prošlog stoljeća bilo je veliko hodočasničko mjesto s masom hodočasnika. Onda je došlo vrijeme kada se prestalo hodočastiti, točnije hodati, na hodočašća se išlo automobilima, javnim prijevozom, a do svetišta se moglo stići samo pješice starim hodočasničkim putem, sve do 90-tih godina kada je napravljena cesta do svetišta, ispričao je vlč. Mikec. Sada je Majka Božja Gorska interesantna za mnoge pješake i planinare koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske. – Osim samih vjerskih obreda, posjetitelje privlače arheološka istraživanja nakon pronalaska starokršćanske krstionice, jer Majka Božja Gorska obiluje kulturnim, povijesnim i arheološkim blagom, pa se mnogi posjetitelji interesiraju i vraćaju u svetište. Tu bi se već moglo govoriti o vjerskom turizmu, a želja nam je urediti muzej na licu mjesta da se svi nalazi prezentiraju posjetiteljima, kaže vlč. Mikec.
Ove godine bilo je i velikih radova na crkvi, saniranje arheoloških nalazišta i temelja cinktora, sanacija krovišta, povezivanje zidova i stropova u potkrovlju da nema statičkog narušavanja, a radove je pomoglo Ministarstvo kulture s 200 tisuća kuna. Izdan je i arheološko-povijesni vodičkroz svetište, leci, sve informacije dostupne su na internetu. – Dolaze nam i organizirane grupe školske djece, jer tu mogu integrirano učiti književnost, povijest, biologiju i likovnu umjetnost, dolaze i udruge, studenti, odvijaju si i kulturne manifestacije, izložbe, koncerti, a općina Lobor pomaže svetištu, kaže Mikec.

U Gradu Zlataru kažu kako se u zadnje vrijeme intenziviralo korištenje belečke crkve i baroknog potencijala za organiziranje kulturnih događanja i koncerata barokne glazbe. – Radi se na povezivanju crkve kao okosnice turističke ponude, planinarskog doma, ruševina Belecgrada. Nedostaje logistika, bilo bi idealno da postoje smještajni kapaciteti u Belcu i vodičkoji bi stručno predstavio crkvu. Obnova je praktički gotova i umjetnine restaurirane i ima se što pokazati, kaže pročelnik Mladen
Krušelj.U Loboru je predromantika, romanika i gotika, a u Belcu barok Velečasni Mikec dodaje kako se kod posjeta uvijek nastoje povezati oba bisera - loborski i belečki. – U Loboru posjetitelji upoznaju predromaniku, romaniku, gotiku i početak baroka, da bi u belečkoj crkvi Marije Snježne vidjeli barok u njegovom punom sjaju. Ove dvije vrijedne i zanimljive destinacije doista su povezane. Što se tiče klasičnih hodočasnika zanimljiviji im je Lobor, gdje se već tradicionalno hodočasti, dok crkvu
Marije Snježne posjetitelji razgledavaju više turistički kao kulturno blago baroka. Belec je i poznatiji jer se zbog dugotrajne obnove crkve o njemu mnogo govorilo i pisalo, rekao nam je vlč. Mikec, koji poziva sve one koji tu još nisu bili da dođu i uvjere se u ljepotu ovih sakralnih objekata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije