Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napokon

Vlada HŽ-u dala kreditna jamstva za pruge do Bjelovara i Koprivnice

'22.04.2010., Bjelovar - Ministar turizma Damir Bajs (drugi s desna) i predsjednik Uprave HZ-infrastrukture Branimir Jerneicæ (prvi s desna) u pratnji Dragutina Kolarica (drugi s lijeva), sefa zeljezn
'Damir Spehar/PIXSELL'
22.04.2010.
u 16:00

Ove godine počinje obnova pruge Križevci -Koprivnica te gradnja nove trase Gradec - Sv. Ivan Žabno prema Bjelovaru.

Vlada je na današnjoj sjednici podržala dva projekta HŽ infrastrukture važna za Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju, vrijedna više od pola milijarde kuna. Riječ je o obnovi pruge Križevci - Koprivnica, koja će stajati 210 milijuna, te gradnji dionice Gradec - Sv. Ivan Žabno, na što će se utrošiti 350 milijuna kuna.

- Iz centra Sv. Ivana Žabna do centra Zagreba nakon obnove pruge dolazit će se za 50 minuta - rekao je ministar prometa Božidar Kalmeta uz odobravanje ministra turizma Damira Bajsa.

Time je definitivno začepljena i posljednja pukotina ostavljena nakon ovotjednog posjeta prvog čovjeka HŽ infrastrukture Branimira Jerneića i ministra Damira Bajsa Bjelovaru, kada je izostala ključna informacija o rokovniku gradnje "bjelovarske" pruge te o konkretnoj financijskoj konstrukciji. No, današnjom odlukom Vlade isključena je i posljednja dubioza o ovom projektu na koji se čeka više od desetljeća.

HŽ je, naime, dobio odobrenje za kreditno zaduživanje uz jamstvo RH, a time su otvorena vrata za raspisivanje natječaja za izvođače radova.

- Kako se u paketu tendera nalazi sva potrebna dokumentacija, uz građevinsku dozvolu i otkupljenih 99 posto zemljišta, o početku gradnje više ne govorimo u godinama nego u mjesecima - zadovoljno je u telefonskom razgovoru potvrdio Damir Bajs.

Dodao je da, bez obzira na to što je njegov posao vezan uz resor turizma, ključni županijski projekti - vodovod, pruga i cesta nisu izišli iz djelokruga njegova opisa poslova kao člana Vlade. To prije što su vezani uz njegov raniji angažman na dužnosti bjelovarsko-bilogorskog župana. Stoga, dodaje, i ne čudi što ga je B. Kalmeta na sjednici upitao: - Ministre, jeste li sada zadovoljni?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije