Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skriveno od barbara

Vinkovačko blago: Zbog srebrnine policajci opkolili muzej i prilaze

vinkovci nalazište (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
29.03.2012.
u 12:42

Pronađeno je 50-ak posuda različitih oblika i veličina te srebrnih čaša, vrčeva i žlica, a neki su bili i pozlaćeni

Blago pronađeno u Dugoj ulici u središtu Vinkovaca koje potječe s kraja 4. stoljeća predstavljeno je u vinkovačkom muzeju. Zbog izuzetne vrijednosti zbirke zgrada muzeja i prilazi bili su pod jakim policijskim osiguranjem sve dok vozila s vrijednim teretom pod policijskom pratnjom nisu krenula prema Zagrebu, gdje će blago biti restaurirano.

– Ovo je kruna višegodišnjih napora arheologa, a Vinkovci su time postali jedan od najznačajnijih gradova i arheoloških lokaliteta. Istraživanje antičkih Cibala, koji je bio kraljevski grad, treba nastaviti. Ovo je najznačajniji nalaz u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. Ministarstvo će preuzeti brigu o restauriranju pa je ovo danas prvi i jedini put da je blago izloženo javnosti u onom obliku u kojem je pronađeno.

Bit će vraćeno

Restauraciju ćemo povjeriti vrhunskim restauratorima koji će predmetima vratiti reprezentativnost. Ovi predmeti pripadaju povijesnoj baštini Vinkovaca i nema nikakve sumnje da će biti vraćeni u Vinkovce – rekao je zamjenik ministrice kulture iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Zlatko Uzelac na predstavljanju arheoloških predmeta koje su djelatnici tvrtke Geoarheo iz Zagreba, pod vodstvom zadarskog arheologa Šime Vrkića, otkrili na arheološkom lokalitetu u Dugoj ulici 26 u središtu Vinkovaca.

Pronađeno je 50-ak srebrnih pladnjeva, tanjura, zdjela, vrčeva, čaša, žlica, od kojih su neki bili i pozlaćeni te ukrašeni tehnikom niello, a na nekima su ugravirani motivi životinja, biljaka, prikazi arhitekture, ljudski likovi. Svi su predmeti pronađeni u ostavi ukopanoj u zemlji pa Šime Vrkić, koji je prvi ugledao i prepoznao nalaz, tvrdi da je bogatiji stanovnik rimskih Cibala, današnjih Vinkovaca, vjerojatno skrio u zemlju svoje bogatstvo strahujući od naleta barbara. Blago ukupno teži 35 kilograma.

– Pravi arheološki radovi na toj lokaciji zapravo i nisu počeli otkrićem vrijednog nalaz. Ti predmeti nisu slučajno tamo ostali, nego je vlasnik, želeći zaštititi blago, iskopao trap i pažljivo složio sve predmete – rekao je Vrkić.

Hrvoje Vulić, arheolog iz vinkovačkog muzeja, drži da će sve posude biti kvalitetno restaurirane jer su čitave, a one koji su razbijene ili oštećene kompletne su i svi su dijelovi na okupu.

– To je kvalitetan, ali ne i vrhunski rad, no vidi se da je predmete izradila ista ruka. Pretpostavka je da su možda predmeti izrađeni u radionici u Cibalama i da je majstor iz Cibala. Prema opisu i ukrasima, možemo reći da potječe s kraja 4. stoljeća. Ovaj nalaz dokazuje da je u rimskim Cibalama bilo bogatih građana, dobrih majstora i radionica. Restauracija će možda otkriti i ime vlasnika blaga, ali i kletvu koja se, prema tadašnjem običaju, upisivala negdje na rubu posude, da bi se zastrašio kradljivac – objasnio je Vulić, a zamjenik ministrice Uzelac podsjetio je da je nalaz iz vremena kada je Colonia Aurelia Cibalae bio kraljevski grad pa će Ministarstvo poticati daljnja istraživanja.

Učestale krađe

– Mi i ne znamo koliko vrijednih predmeta nestane s naših arheoloških lokaliteta zbog kriminalne aktivnosti. No, ovo što se dogodilo u Vinkovcima primjer je dobre suradnje s policijom i dobre organizacije – rekao je Uzelac.

Komentara 7

KR
kresimirica
13:57 29.03.2012.

Sakrijte to čim prije, da nebu netko od naših ukradel!

AN
Android
14:13 29.03.2012.

To je bilo pravo vrijeme komunizma. Onda se stvarno jelo zlatnim žlicama. U komunizmu kojeg su osmislili bradonje jelo se drvenim, eventualno latenim žlicama (ako rubači nisu sve ponijeli).

MY
mysel
13:28 29.03.2012.

jelo se i pilo iz srebra i zlata kazu barbari pljackali kako znaju da to nije bio gladan narod.povijast se ponavlja-reko neko mudar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije