Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NETRANSPARENTNOST

Vinkovačka vlast krši zakon o pravu na pristup informacijama

damir rimac
Patrik Macek/PIXSELL
30.09.2013.
u 12:31

Građanin na gradskoj web stranici neće naći informacije koje ga zanimaju već kaos u kojemu se teško može snaći, kaže Damir Rimac

- Gradska vlast u Vinkovcima krši Zakon o pravu na pristup informacijama i temeljno pravo građana da budu informirani o svemu što se radi na Gradskom vijeću i drugim segmentima gradske vlasti. Građanin na gradskoj web stranici neće naći informacije koje ga zanimaju već kaos u kojemu se teško može snaći. Pravo na pristup informacijama uskraćeno je i gradskim vijećnicima pa na postavljena pitanja ne dobiju odgovore jer se zakon ne provodi ili se opstruira pa što onda može očekivati običan građanin ako želi doznati nešto iz djelokruga rada gradskih službi - kaže saborski zastupnik i gradski vijećnik Damir Rimac.

Rimac dodaje kako se Grad Vinkovci od 15 točaka članka 10. koji govori o obvezama tijela javne vlasti o objavljivanju informacija, poštuje tek njih pet, a u članku 11. ni jednu od četiri točke. Kao dobar primjer informiranja građana, Rimac je naveo gradsku upravu Vukovara i općine Babina Greda čije su web stranice bogate informacijama.

Mario Paljušaj, dopredsjednik vinkovačkog SDP-a, kaže kako gradska uprava radi netransparentno i neusklađeno sa zakonom.

- U prosincu prošle godine gradonačelnik je donio odluku o određivanju službene osobe mjerodavne za ostvarivanje prava na pristup informacijama i to obznanio u Službenom glasniku, ali ta osoba očito ne obavlja posao kako valja iako je za to dodatno plaćena i građani uopće ni ne znaju da postoji takva osoba jer to nije objavljeno na njihovoj internetskoj stranici - kaže Paljušaj.

Gradski vijećnik Mato Vukušić je spomenuo kako se na osobnom primjeru uvjerio kako zakon o pristupu informacijama, u Vinkovcima ne funkcionira.

- Za odgovor se mora čekati i više od zakonskog roka od 60 dana, pa ja primjerice, čekam odgovor na pitanje što je Grad učinio na ekološkoj javnoj rasvjeti koje sam postavio 9. srpnja, a nisam dobio odgovor ni na pitanje zašto ono malo ispupčenog betona na cesti koje zovemo \"ležeći policajac\" košta 10 000 kuna - kaže Mato Vukušić, a Josip Vidosavljević drži da sve što nije klasificirani i označeno tajnom, mora biti objavljeno i dostupno građanima, a osoba koja je zadužena za objavljivanje informacijama, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, zbog objektivnosti ne bi smjela biti stranačka osoba.

- Kazne za izigravanje zakona su visoke i to je dobro. Prošle godine tijelima javne vlasti građani su uputili 53 000 zahtjeva, a za 127 posto je, u odnosu na godinu ranije, porastao broj predmeta, upita, žalbi i predstavki - rekao je Vidosavljević.

>> Vladajući zaboravili na pravo pristupa informaciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije