Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kumrovec

Ventek bi od tunela napravio vinoteku s Titovim štihom

'ventek5_mlm_zag_231013_'
Foto: ''
1/3
24.10.2013.
u 12:18

Branko Greblički: 
Tunel bih iznajmio, u njega bi stavio plavi vagon i opremio ga Titovim slikama

Jedan od najpoznatijih zagorskih ugostitelja Branko Greblički - Ventek, predsjednik zagorskog Ceha ugostitelja i vlasnik poznatog restorana Zelenjak u Risvici kraj Kumrovca, ovih će dana poslati pismo namjere Ministarstvu prometa te HŽ-u da mu daju u najam tunel koji se nalazi neposredno uz njegov ugostiteljski objekt kako bi dodatnim sadržajima upotpunio turističku ponudu..

Zapuštena već 15 godina

- Po ovoj pruzi već 15-ak godina vlakovi ne voze i po svemu sudeći neće voziti ni u narednih desetak godina. Stoga ću od Ministarstva i HŽ-a zatražiti da mi iznajme tunel. Njega bi s jedne strane zatvorio i postavio plavi vagon - po uzoru na Titov plavi vlak koji ga je prevozio po bivšoj Jugoslaviji i na njegov zadnji put u Kuću cvijeća u Beograd. U vagonu bi napravio mali šank, kušaonicu vina i šampanjca proizvedenih s Titovih brega te mini restoran u kojem bi se moglo ponešto i degustirati, primjerice domaći sir i vrhnje, štrukle, zagorske kobase, salame, krvavice sa zeljem ili domaći špek. Unutrašnjost vagona bih uredio s luksuznim kožnim namještajem , a uokolo bih stavio slike Titovog prijema bogatih i slavnih osoba poput Elizabeth Taylor, Richarda Burtona, Sophie Loren i Richarda Nixona. Većinu slika kojih imam 30-ak, sam otkupio od Nacionalnog parka Brijuni, a neke sam dobio i od Kumrovčana - rekao je Greblički - Ventek.

Dodaje kako bi stari vagon za 20 do 30 tisuća kuna iznajmio od HŽ-a, prefarbao bi ga u plavo, a u preuređenje i kupnju opreme spreman je uložiti oko 300-tinjak tisuća kuna.

- Budući da su Hrvatskoj potrebne investicije, a po pruzi ionako već godinama vlakovi ne voze, nadam se da će mi Ministarstvo prometa i Hrvatske željeznice dozvoliti da iznajmim taj prostor jer svi govore kako su su nam potrebna nova ulaganja i zapošljavanja. Uostalom, ta je pruga već ionako godinama zapuštena i samo se troše državni, proračunski novci za njeno čišćenje. Mještani Kumrovca već se više od deset godina nadaju da će prugom jednom ipak krenuti vlakovi, ali očito da od svega neće biti ništa - rekao je Ventek.

Titovo vino i šampanjac

U iznajmljenom tunelu, ako od Vlade i HŽ-a taj prostor dobije u najam, pored vagona, na stijenkama starog betonskog tunela, Ventek će napraviti i police u koje će smjestiti butelje s vinima i Titovim šampanjcem. No, dodaje, da ako jednom pruga od Kumrovca prema Zagrebu opet profunkcionira, već za nekoliko dana i prugu i tunel može vratiti u prvobitno stanje, a kušaonicu vina preseliti na prostore gdje je njegov djed podno Cesargradske gore imao pogon za proizvodnju vapna. Dakle, novac, a dobije li zeleno svjetlo kandidirat će se i za pomoć fondova iz EU, ipak neće biti potrošen uzalud.

Neće se nalaziti

Kao što i sami znate ministar niti upravlja infrastrukturom niti posreduje u poslovnim planovima između javnih poduzeća i tvrtki, pa tako neće ni u ovom slučaju jednog privatnog ugostitelja. S dotičnim se neće nalaziti, niti se dosad nalazio na takvu temu. Postoji poslovna procedura iznošenja i realizacije planova - odgovorili su nam hladno na naš upit iz Ministarstvu prometa. Ipak, iz HŽ-a se zasigurno, bar u ovim vremenima, zasiguno nitko ne bi usudio o iznajmljivanju tunela pregovarati bez znanja resornog ministra i Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije