Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNO

Varaždinsko i međimursko smeće ipak ide u Koprivnički Ivanec

\'varazdin/medjimurje varazdin, sracinec, 21.02.08.  branko plantaik pokazuje smece uz dravski kanal snimio Marko Jurinec\'
MARKO JURINEC / PIXSELL
08.04.2010.
u 17:45

Gotova je studija zaštite okoliša. Od Europske unije 2012. godine za taj projekt možemo dobiti gotovo 400 milijuna kuna - kaže župan Štromar

Smeće iz Varaždinske i Međimurkse županije ipak će se obrađivati u Piškornici, u Koprivničkom Ivancu. U posljednjih godinu dana činilo se da je ostvarenje toga projekta dalje nego ikad, zbog čega su neki, poput grada Varaždina, odlučili sami sagraditi svoje pogone, ali čelni ljudi projekta uvjeravaju građane da će gradnja početi već sljedeće godine.

- Gradnja centra za obradu otpada počet će sljedeće godine. U Piškornici godišnje će se obraditi od 130.000 do 200.000 tona komunalnog otpada i od 21.000 do 30.000 tona neopasnog proizvodnog otpada. Uskoro ćemo gradovima i općinama ponuditi sporazume za korištenje centra - najavio je jučer u Varaždinu Nedo Cepić, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. Centar su, da riješe svoje smeće, osnovale Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija.

Dovršena je studija utjecaja na okoliš i centar je pred idejnim projektom. Potrebno je napraviti i idejne projekte za pretovarne stanice.

- Jedna pretovarna stanica za otpad bit će u Varaždinskoj županiji. Komunalni otpad proći će prvo sortiranje i recikliranje u reciklažnim dvorištima i ekootocima po gradovima i općinama. Nakon toga našim vozilima, ako se gradovi i općine ne dogovore drugačije, otpad će se dovoziti u pretovarnu stanicu, odakle će se velikim, specijalnim vozilima otpremati u Piškornicu - kaže Cepić.

Najizglednija je lokacija za pretovarnu stanicu u Motičnjaku, no spominju se i odlagališta otpada kod Ludbrega i Ivanca.

Pretovarna stanica u Međimurju bit će u Totovcu, u Čakomovu dvorištu, što je logično, kaže Cepić.

Centar će se početi graditi sljedeće godine, no nije poznato kada će se dovršiti. Naime, gradnja, u vrijednosti pola milijarde kuna, ovisi o novcu Europske unije, a taj novac ovisi o trenutku pristupa Hrvatske Uniji.

- Preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt Piškornice kandidirat ćemo za dobivanje novca pretpristupnim fondovima Europske unije. Početkom 2012. možemo dobiti gotovo 400 milijuna kuna. Jedini smo u Hrvatskoj ušli zajedno, četiri županije, i najdalje smo odmakli s dokumentacijom, pa vjerujemo u uspjeh - uvjeren je varaždinski župan Predrag Štromar.

Do konca rujna dovršit će se projektna dokumentacija za natječaj Europske unije, a ujedno je to i priprema za dobivanje lokacijske dozvole od ministarstva. Za dokumentaciju, kaže Štromar, nedostaje još četiri-pet milijuna kuna.

Sličan centar za obradu otpada napravljen je u Celju. Cijena za obradu tone otpada u njemu je između 90 i 100 eura. U Piškornici bi trebala biti i manja jer više stanovnika gravitirat će tom centru, složili su se jučer varaždinski župan Predrag Štromar i Nedo Cepić, direktor Regionalnog centra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije