Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u brezju

Varaždinci traktorima blokirali dovoz otpada do balirke!

smeće varaždin (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
22.10.2012.
u 13:49

Jedan od prosvjednika Jakob Čelik, koji živi u neposrednoj blizini odlagališta, kaže da već sedam godina trpi nepodnošljiv smrad. Najgore je ljeti, a ako vjetar zapuše prema njegovoj kući, biti na dvorištu jednostavno je nemoguće

Oko 20 prosvjednika okupilo se u ponedjeljak ujutro na odlagalištu otpada u Brezju kako bi zatražilo što hitnije rješavanje problema smeća.

– Voda je došla do grla, ne možemo više čekati na rješenje – kažu prosvjednici koji su na prosvjed pozvali gradske vijećnike i inspektore za zaštitu okoliša. I dok se od vijećnika pojavio samo Nino Lučić, član VAGA-e koja je u rujnu i sama organizirala prosvjed zbog smeća, iz Inspekcije za zaštitu okoliša nije došao nitko.

Prosvjednici su istaknuli da organizator prosvjeda nije nikakva stranka, već su se na prosvjed odlučili sami, spontano, zbog nepodnošljivog smrada. Na odlagalište smeća neki su došli i traktorima kako bi blokirali dovoz otpada do uređaja za baliranje.

Prosvjednici su upozorili kako se na odlagalištu ne balira samo komunalni nego i industrijski otpad, što su argumentirali hrpom praznih čašica jogurta koje su čekale da ih se zamota u jednu balu.

– Nije točno da se otpad selekcionira, što bi po zakonu trebalo i biti, već se balira sve i svašta – rekao je Lučić izrazivši žaljenje što nije došao nitko od izvršne vlasti ili iz inspektorata za zaštitu prirode.

Jakob Čelik, jedan od prosvjednika, koji živi u neposrednoj blizini odlagališta, kaže da već sedam godina trpi nepodnošljiv smrad. Najgore je ljeti, a ako vjetar zapuše prema njegovoj kući, biti na dvorištu jednostavno je nemoguće.

– Pa zar ja moram kao žitelj i građanin ovog grada ovisiti o vjetru – pita se Čelik koji kao i ostali prosvjednici samo želi da se problem s otpadom što prije riješi.

Reakcije iz Grada na prosvjed

Iz Grada Varaždina poručuju kako ne razumiju pokušaj javnog pritiska na gradsku vlast u trenutku kada se konačno počeo rješavati problem otpada u Varaždinu. Naime, u petak su javno otvorene ponude za dobivanje koncesije za novonastali varaždinski otpad, nakon čega je utvrđeno da su tvrtke Babić i T7 VIS dale najpovoljniju ponudu za otpad s područja Varaždina. U utorak 24. listopada Gradsko vijeće će odlučiti hoće li prihvatiti tu ponudu.

– Da nije bilo igri i zlonamjerne žalbe T7 grupe, tu smo koncesiju mogli dodijeliti i prije dva mjeseca – komentirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjetivši kako je bivši gradonačelnik Ivan Čehok s T7 VIS-om potpisao ugovor o zbrinjavanju varaždinskog otpada za čak 1250 kn po toni, dok su ponude dobivene na posljednjem javnom natječaju čak upola manje.

Iz T7 VIS-a zasad nema komentara na Habuševe izjave, a zanimljivo je da je upravo iz te tvrtke sada stigla najpovoljnija ponuda za obradu novonastalog otpada.

Nino Lučić smatra da su natječaji za obradu otpada tek zadovoljavanje puke forme, bez prave namjere da se stvar riješi.

Ipak, da je problem varaždinskog otpada pred rješavanjem, teško je povjerovati s obzirom na to da je još pod velikim upitnikom što će biti s baliranim otpadom. S obzirom na to da je na tu koncesiju T7 VIS uložio žalbu, otvaranje javnih ponuda, koje je trebalo biti 5. studenog, odgođeno je i postupak će se nastaviti nakon što Grad dobije mišljenje Komisije za javnu nabavu.

Kada će to biti, još se ne zna, tako da za gorući varaždinski problem – balirani otpad – rješenja nema na vidiku.

>>Varkom će otpad u Brezje odlagati još 60 dana

Ključne riječi

Komentara 3

AY
amsterdam yoca
14:49 22.10.2012.

Osječka šećerana, u vrijeme kampanje (dovoza i obrade šećerne repe) zasmrdii cijeli grad. Zar bi trebalo blokirati ulaz kamionima u šećeranu?

KR
krka
15:49 22.10.2012.

Taj Babić je svojevremeno odvozil i odlagal otpad u staro korito Drave i jame uz Dravu iz kojih se vadil šljunak!?Kak more takav čovjek se javiti na neki ''natječaj'' ??? Neznam zakaj se otpad ne daje Patafti na obradu Dali bu on i prerađival isti? ) pa kad bu sud rekel svoje bumo znali na čemu smo? Varkom je isplatil dividendu za 2011 godinu, a ja ovdje javno pitam direktora Varkoma i vrloga pijanoga gradonačalnika ko bu plati obradu (preradu) otpada odlaganoga proteklih 8 godina u Brezju, tim više da su građani platili odvoz i zbrinjavanje otpada za svaku kantu koja im je odvezena sa kućne adrese? Inat i ljudski jal i ljudsku budalaštinu nesposobne vlasti građani više nesmiju plačati ! Ili bumo opet, kak i tisuću puta dosada, šutili i dali lovu mafijašima da se i dalje kočepere i svojom nesposobnošću nam prazne džepove????

JO
JORGOVAN
07:45 23.10.2012.

Čista politika. Nikakva ekologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije