Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bespovratne potpore

Uzgajivač svinja: Bez pomoći Grada ne bismo se razvijali

poljoprivreda
Dominik Grgurić/Pixsell
09.05.2013.
u 13:49

Od 2009. država ne daje potpore za sufinanciranje kapitalnih projekata – upozorava Ivica Kusanić iz Skakavca

Poljoprivreda se bez bespovratnih sredstava ne može razvijati. Naše je imanje nastalo na okupiranom području na kojem smo od tri došli do stotinu svinja. Međutim, od 2009. godine država ne daje potpore za kapitalne projekte.

Da nema Grada Karlovca ne znam kako bismo dalje. Nitko od poljoprivrednika dosad nije uspio povući novac iz EU fondova, jer su pravilnici takvi da ne možemo dalje. A bez ostvarivanja potrebnih standarda, ulaskom u EU nećemo moći zadovoljiti uvjete – upozorava uzgajivač svinja iz Skakavca Ivica Kusanić. S dobivenih bespovratnih 135.000 kuna od Grada Karlovca opremit će prasilište i odgajališta prasadi.

U okviru Programa ruralnog razvoja za sufinanciranje kapitalnih projekata u poljoprivredi osigurano je 400.000 kuna, dvostruko više nego lani. Potpore od deset do devedeset tisuća kuna dobilo je još desetero poljoprivrednika. Mile Obranović novac će iskoristiti za kontejnersko pčelarenje, Jana Gojak za unapređenje proizvodnje, a Josip Slunjski za izgradnju betonskih silosa i vodospremnika. Dragutin Vuljanić, Darko Grujić i PG Gurović gradskom će potporom kupiti mehanizaciju, Dobro Petrić d.o.o. atomizer.

Željko Skolan osigurat će spremište za suho sijeno i slamu, OPG Rožman gnojnu laganu, dok će se Siniša Stanar pripremiti za protugradnu zaštitu. Na objavljeni javni poziv pristigli su projekti vrijedni čak četiri milijuna kuna, ali izabrano je spomenutih jedanaest. Osam ih je odbijeno. Dobivena sredstva mogu se koristiti za izgradnju ili dogradnju i uređenje objekata za proizvodnju, preradu, čuvanje i skladištenje vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kupnju opreme, mehanizacije, uzgojno valjanih grla...

 – Sve odluke i sugestije Odbora za poljoprivredu dovele su do toga da se u vrijeme krize u Karlovcu povećala poljoprivredna proizvodnja. U šest godina uloženo je u poljoprivredni i ruralni razvoj 11 milijuna kuna. Direktnim poticajima i drugim mjerama nastojimo pomoći – rekla je dogradonačelnica Marina Kolaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije