Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noćni križni put

Uz molitvu i pjesmu lako smo prehodali 27 kilometara

krizni put
Duško Mirković/Pixsell
02.04.2010.
u 12:01

Ovaj jedinstveni noćni križni put, jedini u kontinentalnoj Hrvatskoj, pokrenuo je prošle godine župnik Nikola Jušić.

KAPTOL – Noć s Velikog četvrtka na Veliki petak vjernici župe Kaptol, njih oko 600 među kojima su bile i cijele obitelji, djeca, mladi i stari, hodalo je za križem kako bi pokušali zajedno s Isusom Kristom proživjeti ono što se njemu događalo u noći Velikog četvrtka, a to su izdaja, muka i smrt.

- Uz molitvu i pjesmu napor nismo ni osjetili iako smo prehodali 27 kilometara. Doduše, malo mi je stradalo grlo od pjesme, ali to će brzo proći - ističe mlada župljanka Marija Tomanović uz koju je išla i njezina šogorica te 51-godišnja majka Ivanka. Ona je svoju žrtvu prinijela za zdravlje jednomjesečnog unuka.

Ovaj jedinstveni noćni križni put, jedini u kontinentalnoj Hrvatskoj, pokrenuo je prošle godine župnik Nikola Jušić. Naime, ovakav križni put koji obilazili noću sva sela u župi postoji jedino na Hvaru gdje se održava već stoljećima.

- Pokušali smo poslušati riječi koje je Isus uputio svojim učenicima: Zar niste mogli jednu uru probdjeti sa mnom? Mi smo s njime odlučili bdjeti i moliti cijelu noć. Molili smo za cijelu Crkvu, za našu biskupiju, narod i našu župu – istaknuo je vlč. Jušić, posebno radostan što se odazvao velik broj mladih.

Kaptolački hod za križem koji se održava drugu godinu zaredom počeo je u 21 sat na Veliki četvrtak, a završio je danas ujutro oko 6.30. Među onima koji su cijelu noć išli za križem bio je i načelnik općine Mile Pavičić.

- Ne mogu reći da nije bilo naporno, ali taj napor nije ništa u usporedbi s onim zadovoljstvom i puninom srca koju osjećam nakon što sam obavio ovu pobožnost. Molio sam se za obitelj i zdravlje, a bila je to i žrtva za učinjene grijehe - objasnio je načelnik Pavičić s kojim je bio i njegov sedamnaestogodišnji sin Josip, ali i više od pola uprave kaptolačke općine - od njih osam bilo ih je čak petero.

I uz Dragicu Matić, koja se posebno molila za jednu bolesnicu, hodao je njezin suprug te dvanaestogodišnji sin.

- Na hod sam se odlučila iz ljubavi za Boga – kratko je odgovorila Dragica dodajući da se uz Božju pomoć mogu svladati svi napori pa tako i cjelonoćno hodanje bez obzira na hladnoću i pokoju kišnu kap.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije