Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA

Uz Ivanjske krijesove tisuće Karlovčana dočekale jutro

krijes
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/4
25.06.2010.
u 10:49

Ove godine manifestacija je napravila bitan korak naprijed - uz rock koncerte, ulične zabavljače, žonglere vatrom...

Kao i svake godine, tisuće Karlovčana provele su Ivanje na banijanskoj i gažanskoj obali Kupe, na najstarijoj gradskoj manifestaciji. Ivanjski krijesovi u Karlovcu pale se od 1780. godine pa nema sumnje da je riječ i o jednoj od najstarijih tradicija u Hrvatskoj.

Iskorak prema mladima

S godinama je natjecanje čiji je krijes veći, čiji je bio ljepši i duže trajao preraslo u pravu gradsku feštu, a ove godine učinjen je i dodatni iskorak, prije svega prema mladima. Rock koncerte održali su popularni mladi sastavi Kinoklub iz Zagreba i Vatra iz Virovitice, plesali su hip-hop i break dance majstori Promenada kluba, a građane su oduševili i žongleri vatrom.

Nastupili su i Dubovački streličari i Karlovački bubnjari, prvi put pod novim imenom Carolosboom. Prema ocjeni mnogih posjetitelja, bilo je ovo najbolje izdanje Ivanjskih krijesova dosad, pa vrijedi pohvaliti organizatora, Turističku zajednicu grada Karlovca, kao i sponzore: Karlovačku pivovaru i Interspar.

Nakon paljenja krijesova uslijedio je veliki vatromet, kao i već uobičajeno prijateljsko prepucavanje Banije i Gaze o tome tko je “pobjednik” ivanjskih krijesova, koje će trajati danima.

Tko je bolji?

Zato se pobjednik službeno ne proglašava, i jednima i drugima ostalo je da se hvale time da je upravo njihov krijes bio ljepši i veći ili da je gorio do jutra, puno dulje od onoga sa suprotne obale. No, rezultati su jasni u drugim disciplinama. U nogometnoj utakmici dečki s Banije pobijedili su rezultatom 5:2. a osveta je stigla uskoro - u potezanju užeta na sredini mosta gorostasi s Gaze bili su jači, kao i obično posljednjih godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije