Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovar

Ustoličenje monsinjora Huzjaka pratit će oko 5000 vjernika

\'huzjak_nnn_pod_150310\'
Arhiv VL-a
15.03.2010.
u 16:35

Liturgijsko slavlje s ređenjem bjelovarsko-križevačkoga biskupa počinje u 11 sati u središnjem gradskom parku.

Liturgijskim slavljem te ređenjem monsinjora Vjekoslava Huzjaka u prvoga bjelovarsko-križevačkog biskupa Bjelovar ove subote postaje sjedište najmlađe biskupije u Hrvatskoj, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Slavlje ustoličenja počinje u 11 sati u središnjem gradskom parku na Kvaternikovu trgu, između Spomenika hrvatskim braniteljima i ulaza u katedralu sv. Terezije Avilske. Cijeli taj prostor bit će natkriven te s katedralom činiti cjelinu. Na pozornici će se urediti oltar za kojim će stajati crkveni veledostojnici te podij za oko 200 svećenika, obitelj mons. Huzjaka, članove Vlade i Sabora te KUD-ova i civilnih udruga.

Hrvatska u malom

U Bjelovaru se očekuje više od pet tisuća vjernika iz cijele Hrvatske, koji će liturgijsko slavlje također pratiti s natkrivenog prostora ispred zgrade gradskog arhiva, pri čemu su za invalide osigurana posebna mjesta. Članovi Organizacijskog odbora potvrdili su da je za posjetitelje organizirana i okrepa. U dvorištu župnoga dvora, naime, dijelit će se hrana i piće, što su najvećim dijelom osigurali vjernici bjelovarskih župa.

Grad Bjelovar osigurao je potrebnu logistiku osiguranja, podjelu vode tijekom svečanosti, a parkiranje na svim parkiralištima u gradu bit će besplatno. Tijekom subote na snazi je i posebna prometna regulacija, tj. Kvaternikov trg te okolne ulice bit će zatvoreni za sav promet.

Poštanska marka

Nakon ceremonije ređenja mons. Huzjak u pratnji glavnoga ravnatelja ustoličenja, kardinala Josipa Bozanića, te varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka prvi će put sjesti u biskupski stolac katedrale Bjelovarsko-križevačke biskupije.

U spomen na uspostavljanje biskupije Hrvatske pošte izdaju seriju prigodnih marki koje će biti predstavljene nakon liturgijskoga slavlja u bjelovarskom hotelu.

Inače, Vjekoslav Huzjak s navršenih 50 godina bit će najmlađi biskup u Hrvatskoj. Za preseljenja gradskog arhiva, u kojemu će biti sjedište, biskupija će djelovati u sadašnjem župnom dvoru.

Ključne riječi

Komentara 1

CH
chino49
15:50 16.03.2010.

Ne gradskog arhiva, jer tako nešto ne postoji, nego preseljenje Državnog arhiva u Bjelovaru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije