Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duboka brazda

Uskoro natjecanje orača na Krbavskom polju pod Udbinom

oranje
Marko Čuljat
18.06.2010.
u 13:50

Organizator ovog prvog natjecanja orača, kojih će biti bar petnaestak, su Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Općina Udbina.

Hrvatski zavod za poljoprivredno-savjetodavnu službu poduzeo je niz akcija kako bi u svim hrvatskim županijama bilo organizirano natjecanje orača. Ostalo je još nekoliko županija bez ovog sve popularnijeg natjecanja u cijelome svijetu. Treba reći da je nedavno u Novom Zelandu bilo svjetsko natjecanje i da su sudjelovala i dva Hrvata.

- Organizacijski odbor je već donio odluku da se natjecanje održi na Krbavskom polju pod Udbinom. Dosad smo već dobili podršku od Općine Udbina i Ličko-senjske županije. Župan je pristao da bude pokrovitelj. Prva dva najbolja orača iz Like steći će pravo sudjelovanja na državnom natjecanju koje je sazvano za 28. kolovoza u Slatini u Virovitičko-podravskoj županiji - kaže Ivo Juras, načelnik Odjela za mehanizaciju Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu-savjetodavnu službu. Poznata su i pravila natjecanja jer se primjenjuju svjetska pravila. Orači mlađi od 18 godina trebaju doći s roditeljem ili starateljem, a drugih dobnih granica nema.

- Orač mora imati dvobrazdni plug s crtalom i pretplužnjakom. Ore se parcela ražene strnike veličine 20 puta 50 do 80 metara. Ore se na naor i razor odnosno slog i razor. Vrijeme je ograničeno na 150 minuta - kaže načelnik Juras.

Organizator ovog prvog natjecanja orača, kojih će biti bar petnaestak su Hrvatski zavod za poljoprivrednu-savjetodavnu službu i Općina Udbina. Prijave kandidata primaju se sve do početka samog natjecanja, i to u ispostavama u Udbini na broj mobileta Vlade Dolmača 091/ 48 82 797 i u Gospiću na broj mobitela Nade Murgić 091/48 82 795. Kandidati se mogu prijaviti i u svojim matičnim ispostavama. Prvoplasirani će dobiti diplome i pehare, a za sve sudionike će biti i nešto goriva. Iduće natjecanje održat će se u onoj općini ili gradu otkud bude ovogodišnji natjecatelj. Svjetsko natjecanje orača u Hrvatskoj održat će se 2012. godine u Biogradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije