Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baština Mladi Hrvati

Upoznaju se, ostave trag i žele opet doći

eko03
Dominik Grgurić/pixsell
29.07.2010.
u 08:32

Uz Mrežnicu čiste rimsku keramiku, istražuju na lokalitetu povijesnoga starog grada Novigrada te u Sv. Petru Mrežničkom.

Volim upoznavati Hrvate iz čitavog svijeta. To mi je najbolji odmor od studentskih obveza na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon Koprivnice, Bjelovara, Kaštela i Bakra došao sam u Karlovačku županiju. Ekipa je super. U učeničkom domu u Dugoj Resi smještaj je odličan, kao i hrana, sve je za pet, prvi su dojmovi 22-godišnjeg Slavena Španovića iz Srijemske Mitrovice. 

Iz svih dijelova svijeta 

S trideset mladih Hrvata iz iseljeništva iz Francuske, Njemačke, Švedske, Rumunjske, Italije i drugih zemalja sudjeluje u programu “Eco Heritage Task Force”, čiji je cilj očuvanje kulturne i prirodne baštine u našoj sredini. Hrvatska matica iseljenika provodi ga od 1992. Ove godine u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu mladi će do 14. kolovoza raditi na tri lokacije. Prva grupa ima zadatak uz rijeku Mrežnicu čistiti keramiku koja potječe iz rimskog doba. Druga će na Starom gradu Novigradu morati pokazati svoje arheološke vještine i proći kroz sve faze istraživanja. Treća skupina uključila se u prvu fazu istraživanja područja oko crkve u Svetom Petru Mrežničkom. Osim radnog dijela, sudjeluju i u internetskoj, glazbenoj i radionici hrvatskoga jezika. Naučeno će pokazati na završnoj svečanosti 14. kolovoza u Dugoj Resi. 

Zabavno i zanimljivo 

– Volimo upoznavati nove prijatelje. Vrlo je zabavno i zanimljivo – kazale su Gabrijela Gorupec iz Švedske i Paula Apčevska iz Makedonije. Voditeljica programa Nives Antoljak napominje da je “Task Force” jedan od najpopularnijih projekata Hrvatske matice iseljenika. 

– Svim našim sudionicima važno je da ostave trag. Kada sudjeluju u očuvanju kulturne baštine, žele se vratiti u taj kraj i uvjeriti se u kakvom je stanju lokalitet na kojem su radili – kazala je Nives Antoljak. Grad Duga Resa pobrinuo se da posjete i Jadran. Organizirat će izlete u Selce i Novi Vinodolski te posjet karnevalu u Senju.

Komentara 1

AU
Augustiner
10:33 29.07.2010.

Dobro da student nije iz Bijelog Manastira!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije