Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevarena

Unuk krivotvorio dokumente svoje bake i podigao si kredit u Austriji

barica (1)
Foto: Mladen Mandić
1/3
17.01.2013.
u 14:40

Općinski sud presudio je u Baričinu korist, no izgleda da će na sud ipak u Austriju

Barica Kanceljak, 77-godišnjakinja iz Velikog Trgovišća, žrtva je velike prijevare svog unuka, 40-godišnjeg Nedjeljka Šipeka koji živi u istoj kući, ali na katu. On je, naime, prije nešto više od tri godine krivotvorio dokumente i na temelju njih u jednoj austrijskoj banci u Villachu, dajući u zalog kuću, podigao kredit od 55 tisuća eura. Zajedno s kamatama taj dug već mu je narastao na 90 tisuća eura. Barica kaže:

– Strašno je ovo što mi se dogodilo! Nikad nisam ni posumnjala da me tako drsko može prevariti vlastiti unuk i to uz pomoć i znanje moje kćeri Mire Šipek. Ovu kuću još prije 50-ak godina počeli smo graditi moj suprug Franjo i ja.

Zajedno gradili

Kad se ovdje doselio zet, i dalje smo svi zajedno ulagali u kuću, ali paralelno s tim, počeli smo graditi još jednu kuću i to za unuku. Muž mi je prije 30 godina umro, ja sam živjela u prizemlju, unuk na katu, a u susjednoj kući živjeli su kći i njezin muž. Sve je bilo dobro do prije tri godine kada su mi unuk ili kćer ukrali osobnu iskaznicu i krivotvorili što im je trebalo – kaže Barica.

Da bi došao do kredita, Nedjeljko je krivotvorio i dokument koji je navodno ovjerio kod javne bilježnice Javorke Martinić i to tako što je kod sebe već imao ovjeru ugovora o kupoprodaji osobnog vozila te iz tog ugovora skenirao žigove i potpis bilježnice.

U presudi Općinskog suda u Zaboku piše da je početkom prosinca 2009., u obiteljskoj kući, Nedjeljko na osobnom računalu sastavio "specijalnu punomoć" iz koje bi slijedilo da ga njegova baka Barica opunomoćuje, da u njeno ime i za njen račun može zaključiti ugovor o otplati kredita. Isto tako i da dozvoljava da se u slučaju dospijeća tražbine po tom kreditu može izvršiti prisilna ovrha na nekretninama i na njenoj cjelokupnoj imovini, uključujući i mirovinu i ostala primanja, a novac doznači direktno njemu i potpisao je imenom Barice Kanceljak.

Mala mirovina

I Barica i javna bilježnica podnijele su tužbu, no onda je Županijski sud u Zagrebu Barici poništio odluku Općinskog suda i odlučio da su za sve nadležni sudovi u Austriji. Barica se sada boji ponovnog suđenja i plaćanja skupih sudskih troškova jer ima mirovinu od svega 1700 kuna i sve što dobije potroši na skupe režije i hranu.

>>Krivotvorenim čekom oštetio HPB za gotovo 3 milijuna kuna

Komentara 3

Avatar WindFucker
WindFucker
14:50 17.01.2013.

Meni se čini da ju unuk najviše oštetio sebe...

NO
nobadi
16:17 17.01.2013.

meni se čini da je taj unuk i inače dosta teško oštećen... nadam se samo da će dobiti što ga slijeduje kako po pravnoj tako i po moralnoj osnovi...

KR
krt
19:35 17.01.2013.

bravo majstore nek babica plača kradit,dok ti voziš novi pasat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije