Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osijek

Umjetnik Ivan Faktor i Marijana Fumić u zatvor na deset mjeseci

\'zatvor_pxl_sla_140311\'
PIXSELL
01.03.2012.
u 16:09

Fumić je osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti, Majsterić za pomaganje u tome, a Faktor za poticanje na kazneno djelo.

Deset mjeseci iza rešetaka provest će bivši direktor Gradskih galerija Osijek Ivan Faktor (59) zbog malverzacija s plaćom dok je bio na bolovanju. Nezakonito mu je, tereti se, isplaćivano oko 6000 kuna na mjesec godinu dana, ukupno približno 72.000 kuna.

Još nije vratio 72.000 kn

Isplatu mu je, na njegov nagovor, omogućila tadašnja v.d. ravnateljice Marijana Fumić, kojoj je izrečena identična kazna. Predrag Majsterić, koji je vodio računovodstvo ovoj ustanovi, osuđen je na šest mjeseci zatvora, ali ostat će na slobodi ako u iduće tri godine na počini novo kazneno djelo. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

Sve se zbivalo od kolovoza 2008. do rujna 2009. Iako je bio na bolovanju dulje od 42 dana, multimedijalnom umjetniku Faktoru na račun nije sjedala samo naknada HZZO-a od 4257 kuna. Odlukom koju je potpisala M. Fumić iz gradskog mu je proračuna isplaćivana razlika između te naknade i njegove plaće umanjene za 15 posto. Dobivao je, tako, isti iznos kao u prva 42 dana bolovanja.

Budući da su njih dvoje bili jedini zaposlenici Gradskih galerija, pogledom na isplatnu listu bilo je lako uočiti da “nešto ne štima”. Otkrio je to Dražen Alerić, koji je tada preuzeo mjesto pročelnika gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Ublažene kazne

– Da je Faktor znao da mu taj novac ne pripada, proizlazi iz njegove izjave Aleriću da će novac vratiti, a koju je ovjerio i kod javnog bilježnika. Novac, pak, još nije vratio – naveo je sudac Zvonko Vekić u obrazloženju presude. Kada ju je pozvao na odgovornost, M. Fumić je Aleriću, posvjedočio je, odgovorila je kako joj je “rečeno da donese spornu odluku”.

– Nije željela otkriti tko joj je to zapovjedio, ali kazala je kako se to može pretpostaviti – izjavio je Alerić. Zakon dopušta isplatu takve razlike, no to mora predvidjeti pravilnik.

Fumić je osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti, Majsterić za pomaganje u tome, a Faktor za poticanje na kazneno djelo. Najmanja je propisana kazna za zlouporabu položaja te poticanje na kazneno djelo godinu dana zatvora, ali im je ona ublažena.

Komentara 2

MD
mara-danda
07:09 02.03.2012.

isti zakon primjenjivati i za lazne invalide

Avatar ivek
ivek
07:31 02.03.2012.

vojni invalidi koji su ratovali po bosni triba oduzeti mirovine,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije