Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošački kod

Umjesto 30-ak popravak male kosilice htjeli naplatiti 800 kuna

'podravina - 260710-cacinci- hrvatska - petar zuanovic u \'valdra\' servis odnio trimer s manjim kvarom, a vratio ga u komadima. nezadovoljan je ponasanjem servisera koji su mu obecali da ce poprvak s
'dragutin.santosi@vecernji.net'
29.07.2010.
u 08:30

Servis: Ne naplaćujemo rastavljanje stroja, ali ga ne sastavljamo. Gdje bismo stigli da strojeve i besplatno sastavljamo.

Gotovo osam godina je trimer za košenje trave marke "Stihl", koji je platio oko 1800 kuna, vjerno služio Petra Zuanovića, sve dok jednog dana u vinogradu na trimeru nije puknuo mjenjač, dio tvrde plastike.

Kvar

– Otišao sam u Đurđenovac da mi to zamijene računajući da oko popravka neće biti problema, a kada sam, nakon nekoliko dana nazvao servis telefonom, serviser mi je savjetovao da stroju promijenim "kariku", što će me stajati 30-ak kuna. Na ponudu sam pristao računajući da nije riječ o velikom trošku. Nekoliko dana poslije serviser me nazvao i rekao mi da je na trimeru "zavukla klipnjača", da je "karburator otišao" te da će me sve to stajati od 700 do 800 kuna. Petnaest godina radio sam sa "Stihlovim" strojevima i dobro znam da se kvar ne može samo tako dogoditi. Nisam pristao na toliki račun pa sam otišao po trimer. U servisu sam primijetio da trimer sličan mojemu radi, a meni je moj trimer "gazda" vratio u dijelovima, u "rinfuzi". Sumnjam da je serviser možda dijelove s mojega stroja iskoristio za popravak nekog drugog pa građanima savjetujem da dobro paze kome će svoje strojeve dati u ruke. Da ne bi prošli kao ja – kaže Petar Zuanović.

U telefonskom razgovoru s Katom Walter, vlasnicom Waldra Commerce, dobili smo potvrdu da su serviseri postupili prema uobičajenim pravilima ponašanja te da u sličnim okolnostima popravka starih strojeva do sada nisu imali većih problema sa strankama.

Ni lipe

– Kada napravimo specifikaciju i vidimo da se trimer ne isplati popravljati, stranku nazovemo i pitamo želi li ipak popraviti stroj. Gospodin Zuanović rekao je da ne želi platiti toliki račun. Mi ne naplaćujemo rastavljanje stroja, ali ga ne sastavljamo. Pa gdje bismo stigli da strojeve besplatno rastavljamo i sastavljamo i na to gubili po dva sata. Kod nas je to uobičajeno, a u drugim servisima praksa je da stranka potpisuje dokument prema kojemu se plaća i specifikacija. Ne znam zašto se stranka javila novinarima umjesto nama jer bismo mu, na njegov izričit zahtjev, stroj i sastavili. No, što će mu neispravani sastavljeni stroj? Mi idemo na jeftiniju varijantu pa tako gospodinu Zuanoviću za izgubljeno vrijeme, oko rastavljanja stroja i izrade specifikacije, nismo naplatili ni lipe – kazala je K. Walter.

Serviser je bio dužan vratiti sastavljeni stroj

 Serviser je postupio po zakonskim propisima kada je pitao stranku želi li platiti veći trošak popravka stroja od prije dogovorenoga. No, nakon što je stranka odbila platiti veći trošak, serviser je bio obavezan isti stroj, koji se nalazio na popravku, dovesti u prvotno stanje, tj. sastaviti ga – kratko je ovaj slučaj telefonom komentirala Vesna Zanze iz Potrošačkog koda, Udruge za zaštitu potrošača u Osijeku, te dodala da davatelji usluga često pokušavaju proći što jeftinije. (dš)

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
08:56 29.07.2010.

Ne bih htio komentirati ponašanje dotičnih servisera u odnosu na stranku, ali bih u prvi plan istaknuo da se radi o krivoj početnoj računici. Naime, imao je stroj koji je OK radio 7-8 godina i od njega se morao oprostiti u duši i kupiti novi. Na rezervnim dijelovima i satnici servisera (tzv. after sales) vole svi jako zaraditi jer im je uzor auto-industrija (recimo dijelovi za jednog znanog franc. proizvođača automobila poskupljuju iz godine u godinu za konkretan model tako da se maksimizira profit iz nevolje potrošača kojem treba dio baš za to godište tog modela). Nikad nije čovjek siguran kad povjeri tako staru stvar da su je dobro popravili, da nisu nešto zmuljali unutra ili pak da nisu iz njega izvadili neki dio za neki drugi popravak, a pokvareni ili \"na izdisaju\" stavili u ovaj. Pa je zato zgodno koji put postupiti američki odnosno uređaj je odslužio svoje i kupiti jednostavno novo.

MI
miran
09:03 29.07.2010.

\"No, što će mu neispravani sastavljeni stroj?\" ... No, jos vise, sto ce mu \"neispravan RASTAVLJEN stroj?\" Koje li bahate budaletine. Ovoj bi trebalo uvrnuti sisu dok se ne opameti i dodje k sebi!

OB
-obrisani-
10:00 29.07.2010.

Ignorirajte taj servis za sva vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije