Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seoska knjižnica

Umirovljeni profesor skupio 4000 knjiga, posuđuju se kad god želite

knjige
14.07.2010.
u 15:18

Zvonko Vanđura je akcijom “Samo jednu knjigu za Đeletovce” tijekom 12 godina skupio čak šest puta više naslova nego što njegovo selo ima žitelja.

Umirovljeni učitelj iz Đeletovaca Zvonko Vanđura od povratka iz progonstva 1998. marljivo prikuplja knjige za mjesnu knjižnicu i do sada ih je prikupio više od 4000.

Darovatelji u bilježnici

Knjižnicu vodi sam Vanđura, a iako na ulazu piše radno vrijeme utorkom od 9 do 21 sat, rukom je dopisao da je knjige moguće posuditi i u drugo vrijeme, dovoljno ga je nazvati. Posudba je, inače, besplatna, a u knjižnici je danas šest puta više naslova nego što Đeletovci imaju stanovnika.

– I prije rata sam skupljao knjige, a u selu smo imali malu knjižnicu sa 400 knjiga, ali za okupacije knjige su spaljene kao što je bilo spaljeno i cijelo selo. Iz progonstva smo se vratili na zgarišta i odmah sam preko prijatelja pokrenuo akciju prikupljanja knjiga i svima sam poslao ili dao malu ceduljicu na kojoj je pisalo “Samo jednu knjigu daruj Đeletovcima”. Malo pomalo i skupilo ih se, evo, više od 4000 pa ih više nemamo gdje ni pohranjivati. Dvije su velike hrpe u mojoj spavaćoj sobi – kaže Zvonko Vanđura koji je već 25 godina u mirovini.

Osim u Đeletovcima, gdje je radio 30 godina, djecu je podučavao u Podgrađu i u jednom mjestu u Žumberku gdje mu je učenik bio današnji biskup Juraj Jezerinac. – Ugodno sam se iznenadio kada su ljudi, nakon što su dobili onu kratku ceduljicu, počeli slati knjige. Za mnoge uopće ne znam tko su, ali čuli su da stvaramo knjižnicu pa su nam poslali knjige. U bilježnicu upisujem ime i prezime svakog darovatelja i svima se zahvaljujem - kaže Vanđura pokazujući veliku bilježnicu u koju upisuje tko je kada posudio knjigu i kada ju je vratio.

Nema mjesta na policama

Knjige nisu katalogizirane već je svaka pod brojem upisana u bilježnicu i jednostavno ju je pronaći na policama gdje su poslagane jedna na drugu i nizovima jer zbog nedostatka prostora uobičajeno slaganje nije moguće. Vanđura planira otvaranje čitaonice za odrasle i igraonice za djecu.

Komentara 1

NE
nes
02:18 15.07.2010.

To je za svaku pohvalu. Svaka čast gospodinu Vanđuri !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije