Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabok

U Zaboku najmoderniji MR u regiji, ali opet 'pali' samo na gotovinu

'15.04.2013., Zabok - Bez obzira sto privatna bolnica Sv. Katarina od 1. ozujka vise nema ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, pacijenti iz OB Zabok u kojoj je i smjestena bolnica Sv.
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/3
Autori: Sonja Hoffman, Alen Brodar
17.04.2013.
u 12:10

Iznimka: Pacijenti iz OB Zabok mogu obaviti pregled MR-om u bolnici Sv. Katarina, svi drugi plaćaju pregled 1200 kuna, ili pak s 'crvenom uputnicom' staju u red u nekoj od državnih bolnica

U Zagorju, točnije u bolnici Sveta Katarina u Zaboku smješten je najmoderniji uređaj za dijagnosticiranje magnetskom rezonancom u regiji, čija je cijena oko 10 milijuna kuna. Pregled na njemu može se obaviti, ovisno od pacijenta do pacijenta, u roku od 15 minuta do sati i pol, a oni najugroženiji pacijenti, nemirna djeca, ili pak pacijenti koji su još pod anestezijom mogu biti pregledani i za manje od deset minuta. I dok to za one pacijente koji su smješteni u Općoj bolnici Zabok znači mnogo, budući da mogu obaviti pregled u Sv. Katarini, drugi Zagorci prisiljeni su tražiti druga rješenja. U većini slučajeva to je magnet u Vinogradskoj u Zagrebu, gdje se čekanje zna otegnuti.

Samo dalje od 50 km

Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) još uvijek nije obnovio ugovore s privatnim poliklinikama, što znači da pacijenti svoj pregled MR-om, ukoliko im se radi u nekoj od tih poliklinika, moraju sami platiti. U suprotnom, kao što smo napisali, moraju ići u državnu bolnicu i to, kako stvari zasad stoje, neki i o svom trošku, budući da HZZO putne troškove za odlazak na pretragu ili zahvat plaća samo onim pacijentima koji do mjesta postupka putuju preko 50 kilometara, a nadoknađuju se samo iznosi najjeftinijeg prijevoza.

Iz HZZO-a kažu da će natječaj za popunjavanje mreže biti raspisan čim im Ministarstvo zdravlja dostavi potrebe za popunjavanjem mreže. To znači da će se na natječaj za pružanje usluga MR snimanja, koja stoje 668 kuna, preko HZZO-a bolnica Sveta Katarina moći javiti tek bude li broj pacijenata koji gravitira zabočkom području toliki ,da će u mreži uzrokovati stvaranje listi čekanja. To pak u praksi znači da će HZZO s privatnicima sklapati okvirne ugovore kojima će privatnik državi na raspolaganje staviti dio svojih kapaciteta, a ona će ih koristiti ukaže li se potreba.

Kako je Sv. Katarina do 1. ožujka imala ugovor s HZZO-om, dnevno se tamo MR snimanje radilo u prosjeku na 13 pacijenata, odnosno, oko 300 pacijenata mjesečno, a od toga je do 90 pacijenata mjesečno bilo preko HZZO-a. Danas tamo, barem dok se ne vidi hoće li im HZZO dopustiti da rade i preko 'crvenih uputnica', magnetska rezonanca košta 1200 kuna i to s popustom, inače je 1600 kuna. S druge strane, otkako im je ugovor s HZZO-om istekao, jedini pacijenti koji dolaze na MR u Sv. Katarinu, a da nisu u privatnom aranžmanu, su oni iz Opće bolnice Zabok, čije prostore koristi Sv. Katarina.

OB Zabok je svejedno

- Nama ne znači mnogo ima li Sv. Katarina ugovor s HZZO-om ili nema, jer nam je cijena te usluge ista i hospitalizirani pacijenti, i dalje MR obavljaju u Sv. Katarini - objasnio nam je ravnatelj Opće bolnice Zabok, dr. Ivan Švajger, koji ističe da je to što je privatna poliklinika u njihovom prostorima ujedno i praktično, budući da se pacijente do MR-a prevozi hodnikom, u krevetu ili kolicima, bez potrebe da se izlazi iz bolnice.

- Osim toga, postoje i druge metode dijagnosticiranja, nije baš za sve potrebna magnetska rezonanca. Mi imamo svoj CT, kao i druge uređaje koji služe dijagnostici i to se uredno koristi - kaže Švajger, dodajući da u prosjeku na magnetsku rezonancu iz OB Zabok u Sv. Katarinu odu dva pacijenta mjesečno te da on osobno potpisuje svaki pregled MR-om. Druga je priča, kaže, za one koji su otpušteni iz bolnice, pa naknadno trebaju obaviti MR. Oni prema sadašnjoj situaciji moraju sve sami platiti privatniku, ili čekati u redu u nekoj od državnih bolnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije