Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvrsno reagirali

U Velikim Zdencima spasili rijetku crnu rodu slomljena krila

\'Podravina-bilogora, 29.8.2011. Grubisno Polje Dejan Adzic je zajedno sa susjedom ranjenu rodu sklonio s ceste Michael Palijan / VLM                         \'
Foto: \'Michael Palijan / VLM\'
1/3
30.08.2011.
u 11:59

Ptica se liječi u Zaprešiću u Centru za zbrinjavanje divljih životinja, gdje veterinari kažu da će se u prirodu moći vratiti tek nagodinu.

Zahvaljujući trudu obitelji Adžić i njihovih susjeda u Velikim Zdencima, jedan primjerak crne rode, vrlo rijetke i ugrožene vrste, bit će spašen i vraćen u prirodu. Prije nekoliko je dana Dejan Adžić odlazeći na posao ugledao crnu rodu kako s ozlijeđenim krilom tumara po cesti izbjegavajući aute. Sa susjedom ju je unio u svoje dvorište. Supruga Mirjana Najman Adžić, koja je s kćerkom Katarinom velika ljubiteljica roda i životinja i već je ranije oštro reagirala zbog uništenih gnijezda roda na električnim stupovima, odmah je nazvala Ornitološki savez i službu 112.

– Za divno čudo oni su odmah nazvali nadležno ministarstvo i dali upute. Ubrzo su došle i članice daruvarske udruge Veseli prijatelji te je organiziran prijevoz rode, pa je životinja već idući dan bila u prostoru Udruge za zaštitu divljih životinja, tj. Centra za zbrinjavanje divljih životinja u Zaprešiću – kaže Mirjana dodajući da je rodu ondje prihvatila poznata dr. Ingeborg Bata. Liječnica nam je rekla da je riječ o mladoj rodi kojoj je krilo bilo slomljeno, ali je već zaraslo, pa nije bilo potrebe za operacijom kakve u Centru nerijetko poduzimaju

– S obzirom na njezinu dob i stanje, ne može letjeti i sama se brinuti za hranu te se ove godine neće moći vratiti u prirodu. Ostat će u Centru za zbrinjavanje divljih životinja gdje postoje odlični uvjeti da razgiba krilo i pripremi se za život u prirodi, kamo će biti puštena nagodinu – kaže dr. I. Bata. Ističe da su crne rode vrlo rijetke i ugrožene u Hrvatskoj. Gnijezde se na visokim stablima u mirnim i tihim šumama.

– Reakcija ove obitelji za svaku je pohvalu. Hrvatska je velika i ima puno ugroženih vrsta i životinja kojima treba pomoć i bilo bi idealno kada bi se svi koji se susreću s njima tako ponašali, štoviše, i još aktivnije pomogli u njihovu zbrinjavanju – poručuje veterinarka.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
Milkica
13:52 30.08.2011.

Bilo bi zgodno i kad bi se ta Ingeborg Bata bavila i malo \"običnijim\" divljim životinjama. Moj je prijatelj našao ranjenu vranu, a ova ga je odje**** riječima da vrana ima puno i da se ona o njima ne brine. Znači, ako želite njezinu pomoć, nađite pterodaktila. Koza bahata.

TO
Toni50
18:34 30.08.2011.

Odmah mi se zgadi kada vidim tu bajku Hrvatska i briga o životinjama; zatvore pticu u kavez za traynsport mačke da nemože ni glavu da digne i tako če \"izgleda provesti godinu dok ozdravi\" .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije