Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rade li brojevi

U tri županije za čak 28.629 nezaposlenih nudi se 67 mjesta

Nezaposlenost (1)
Foto: VLM, PIXSELL
1/4
14.12.2010.
u 12:03

U regiji Podravine i Bilogore, po evidenciji Zavoda za zapošljavanje, pravo je čudo naći odgovarajući posao

Onaj tko bi svim nezaposlenima u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, a ponajviše u Virovitičko-podravskoj županiji u ovom trenutku htio osigurati posao, morao bi biti veći čudotvorac od Isusa, koji je, prema Ivanu, 5000 ljudi nahranio s pet kruhova i dvije ribe.

Nije tako alarmantno

Naime, putem Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje jučer se na području potonje, koja broji 9365 nezaposlenih, nudilo samo 11 poslova: pet učiteljskih, dva zastupnika osiguranja te po jedan psiholog, kuhar, ložač i knjigovođa. No, predstojnica tamošnje područne službe HZZ-a Lahorka Weiss ističe da je to stanje koje se u svakom trenutku može promijeniti.

– Valja reći da je iz evidencije u prvih 11 mjeseci 2010. zaposleno 4175 osoba, za 11,3 posto više nego lani, dok su i potrebe poslodavaca ove godine veće za 11,5 posto – kaže L. Weiss, dodajući da je u travnju i svibnju zaposlenost najveća.

Stanje ne smatra alarmantnim, posebice ako se u obzir uzme podatak da je, primjerice, 2002. godine virovitička područna služba bilježila čak oko 11 tisuća nezaposlenih. Nešto je bolja, no ipak još siva slika u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje se 7224 nezaposlena natječu za 27 radnih mjesta, te u Bjelovarsko-bilogorskoj, u kojoj se nudi samo 29 poslova za čak 12.040 nezaposlenih. Iako kaže da je u ovoj godini zabilježeno 3118 ponuda poslodavaca, 21 posto više od lani, Jadranka Čapalija, pročelnica područne službe HZZ-a u Križevcima pamti i bolja vremena kada je godišnji broj ponuđenih poslova bio jednak broju nezaposlenih.

– Manje brojke su povezane i s činjenicom da su do prije osam godina poslodavci bili obvezni i kod nas objavljivati prijave za zapošljavanje – kaže J. Čapalija, ističući da su studeni i prosinac inače poznati po maloj potražnji radnika.

Nisu svi na birou

Njezina kolegica Ruža Hrga iz bjelovarske područne službe HZZ-a slaže se kako je zaista riječ o premaloj brojci, uobičajenoj za kraj godine, te u skladu s aktualnom gospodarskom situacijom. Treba reći da ima onih koji se rijetko obraćaju HZZ-u i posao potraže, ali i dobiju putem oglasa u različitim medijima, no ipak je takvih osoba, procjenjuje se, tek 10 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije