Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

U šest godina zbog cigareta nestala cijela jedna općina

pušenje
Anto Magzan/Pixsell
28.05.2010.
u 16:41

Pušače najčešće pogađaju cirkulacijske bolesti te rak pluća od kojega stradava sve više mlađih osoba, upozoravaju liječnici u Zavodu za javno zdravstvo uoči Svjetskog dana nepušenja.

Od bolesti pušenja umrla je, procjenjuje se, 4491 osoba u Osječko-baranjskoj županiji od 2004. do kraja travnja 2010. Pušenje je tako života stajalo cijelu jednu prosječnu općinu! Bolesti vezane uz pušenje lani su, prema preliminarnim podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, odnijele 694 života, a u prva četiri mjeseca ove godine umrlo je 236 osoba. Usporedbe radi, u županiji su lani umrle ukupno 3932 osobe.

Ubojite posljedice

Statistike pokazuju kako pušače najčešće pogađaju cirkulacijske bolesti, od kojih je umrlo 1668 osoba od 2004. do danas, te rak pluća, koji je “pokosio” njih 1068.

– Čak 87 posto ukupno umrlih od raka pluća bili su strastveni pušači, odnosno pušili su više od kutije cigareta dnevno. Osobito brine što se rak pluća, koji je najubojitiji  karcinom, pojavljuje kod sve mlađih osoba, u dobi ispod 50 godina – ističe dr. Nikola Kraljik iz ZJZ-a. Visok udio od 66 posto pušači zauzimaju i u crnoj brojci umrlih od kronične opstruktivne bolesti pluća.

– Svi koji strastveno puše duže od 20 godina u opasnosti su da obole od kronične opstruktivne bolesti pluća. Gubi se kapacitet pluća, teže se diše i pri manjim naporima, postaje se invalidom – upozorava dr. Kraljik.

Nadalje, među umrlima od raka usta, ždrijela, grkljana i jednjaka pušača je 60 posto. Razvijanje svijesti o opasnostima pušenja, smatra naš sugovornik, treba započeti već u vrtiću.

Mrtvo slovo na papiru

– Nažalost, kod nas je zakon koji zabranjuje prodaju cigareta maloljetnicima samo mrtvo slovo na papiru, mogu ih kupiti gdje god žele – ističe dr. Kraljik. Navodi i primjer razvijenih skandinavskih zemalja, gdje više od 80 posto starijih od 60 godina nisu pušači.

Alarmantne podatke otkrila je anketa koju je lani proveo osječki Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti među 3203 učenika prvih razreda srednjih škola u županiji. Cigaretu je već sa 15 zapalilo njih 2035, što je 64 posto anketiranih. Gotovo polovica ispitanika ne smatra cigarete drogom.

Svjetski dan nepušenja obilježava se u ponedjeljak, 31. svibnja.

Ključne riječi

Komentara 14

TU
Tupislav
22:00 28.05.2010.

Zar nije bolje da nas je manje !

PO
podravacc
22:29 28.05.2010.

Moj pokojni djed(1929.-1986.) je cijeli život živio na selu,jeo isključivo domaću hranu,u životu je možda popušio 100 cigareta(dok je bio 3 god.u vojsci),1984. u bolnici na Jordanovcu dijagnosticirali su mu rak na plućima,nije pristao na operaciju,a 1986.poginuo je u saobraćajnojoj nesreći....kako je on onda dobio rak? Zašto nitko ne postavlja pitanje lošeg zraka kojeg udišemo(recimo u Sisku-tu g.Milinović šuti),uvozne hrane tretirane raznim aditivima,stresu kojeg doživljavamo svakodnevno na poslu ili u prometu .... Ja nisam pušač ali smatram da je pušenje stvar odabira,to je jedna stvar,a druga je da je država licemjerna jer država daje poticaje za sadnju duhana i ubire porez na svakoj (legalnoj)trgovini duhanom

OR
ordinaryhandsome
21:33 28.05.2010.

Od pušenja nestala cijela općina... aha okej.. pa od NE-pušenja su nestale sve ostale općine hahahah! Pa kak to? Hm, pa kaj su živi? Pa ljudi umiru pušili ili ne hebate hehe daj kakve su ovo gluposti?! Dajte ljudima dama da puše više kaj cvilite više o tom duhanu kao da je solna kiselina koja pada u obliku pljuska, u današnjem paklu niš, niiiiiiiiš nije zdravo, čak ni sunce, heeej wake up :) Kakve su ovo pričice?! Nema vjećnog života nikakvog. Ustvari, i sama vječnost, čak i da je ima se pokazala nekako.. nezanimljivom :) Ps: ak je do zdravlja iole kome, to može nać tek u hladu na otocima po tihom oceanu. Ak se ne varam tamo nema ni mobilnog signala, sto je također.. nezdravo, doch.. Zdravlje hehe.. dobar vic. Pogotovo gledajući današnju prehranu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije