Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed na rivi

U pogrebnoj povorci 'pokopali' Split, Solin, Kaštela i Trogir

splitska riva,prosvjed,cemex,pogreb (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
16.06.2012.
u 13:47

Iz Cemexa poručuju kako korištenje zamjenskih goriva u cementarama nema negativan utjecaj na ljude i okoliš

Na splitskoj rivi održan je mirni prosvjed kojim je 500-ak sudionika reklo \"Ne\" spaljivanju smeća u Cemexovim cementarama. Upriličen je prigodni performance, organiziran je sprovod četiri grada kaštelanskog bazena: Splita, Solina, Kaštela i Trogira, čija su imena upisana na križ. U pogrebnoj povorci stariji građani bili su odjeveni u crno, a djeca u bijelo kako simbol nade u svjetliju budućnost. Cijelu povorku pratili su zvuci trube koja je izvodika taktove poput onih na psoljednjem ispraćaju.

- Želimo da naša Dalmacija ostane čista. Bojimo se da će nas potrovati europskim smećem kojeg Talijani i Nijemci neće spaljivati, želimo zdravu budućnost - upozoravali su prosvjednici, među kojima je bilo ponajviše Kaštelana.

Među prosvjednicima je bila prof. Ivna Bućan iz Udruge \"Lijepa naša\", članovi Zelenih i Inicijative za Marjan koji su i ovom prilikom dali potporu odluci Gradskog vijeća Grada Kaštela koje se protivi spaljivanju otpada u Cemexovim cementarama. Spaljivanju se nedavno usprotivio i Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan.

Istovremeno, dok se održavao mirni prosvjed, na splitskoj rivi postavljen je Cemexov štand s informativnim materijalima. Iz Cemexa poručuju građanima kako korištenje zamjenskih goriva u cementarama, poglavito goriva iz otpada nema negativni utjecaj na ljude i okoliš.

Ključne riječi

Komentara 11

RI
Ringo
16:13 16.06.2012.

Cementara da, ali spalionica smeća NE.

OB
-obrisani-
16:25 16.06.2012.

Šibenik pokopan već ranije sada Split, Solin, Kaštela i Trogir. Tko je sljedeći? Plači voljena zemljo.

HA
Hatikvah
14:21 16.06.2012.

Ovaj problem se jedino može riješiti na način da se tvornice presele izvan naseljenih područja dok na području današnjih tvornica imaju pravo za zadržavanje logističko - distribucijskih centara (npr. skladišta). Inače, ni jedna (ekolozi) ni druga strana nisu "sveti" okoko toga te se ovaj problem svodi sve oko novaca, jer se o zamjenskim gorivima govorilo puno prije nego danas, ali dok je ekološkim udrugama lijepo dolazili novci na njihov račun od Cemex-a onda su šutili, a kad je Cemex upao u krizu i prestao donirati novce i "kupovati mir" od ekologa onda su ekolozi "digli ustanak".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije