Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografska obnova

U Općoj bolnici Karlovac prošle godine rođeno 958 beba

beba_PXL_kar_130101_943
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
02.01.2013.
u 14:30

To je 72 djece više nego 2011. godine, koja je završila sa samo 886 novorođenih

Dobro sam, osjećam još malo bol, ali najvažnije je da je sve prošlo bez problema. Rodila sam kćer prije pet godina i uvjeti su sada puno bolji – rekla je Kristina Velimirović, ponosna majka malog Frana, prve bebe rođene u Karlovačkoj županiji u 2013. godini.

Čestitke obitelji

Fran je u rodilištu Opće bolnice Karlovac na svijet došao u šest sati i 34 minute. Težak je 3,980 kilograma i dugačak 52 centimetara. Rodilju i prvorođenog u ovoj godini obišli su gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, ravnatelj karlovačke bolnice dr. Nedjeljko Strikić i voditelj Službe za ženske bolesti i porode dr. Željko Štajcer. Uz čestitke obitelji, Jelić je podsjetio i da je Grad Karlovac u 2012. u proračunu osigurao 700.000 kuna. Potporu od 1500 kuna iskoristili su roditelji 410 beba. Pravo na taj oblik pomoći imaju roditelji novorođenih s prebivalištem u Karlovcu ili sa stalnim boravkom.

– Svjedočite životu. Nije lako, ali izazovi su veliki i posebni – rekao je Jelić čestitajući Novu godinu osoblju karlovačkog rodilišta.

Ovom prilikom doktor Štajcer napomenuo je i da su lani imali 950 poroda i 958 novorođene djece, što je veliki pomak u odnosu na 2011. godinu, koja je bila iznimno loša po broju novorođenčadi.

– U 2010. zabilježeno je 987 poroda i 1001 rođeno dijete. Godinu poslije uslijedio je veliki pad, jer je rođeno samo 886 beba. Tako smo u godini izgubili tri do četiri školska razreda, što je jako mnogo. Situacija se u 2012. godini ipak popravila. Nadam se, a to je želja svih nas, da trend porasta bude još veći. Imamo kapacitete i uvjete za daleko veći broj poroda. Podsjetit ću samo da se sedamdesetih godina kod nas rađalo i 2500 djece. Voljeli bismo da se to ponovi – poručio je doktor Štajcer. Napomenuo je također da sve više rodilja izvan Karlovačke županije, pa i Hrvatske dolaze na porod upravo u karlovačku bolnicu.

Vrhunski stručnjaci

– Zdravstvo je na tržištu, a mi smo prepoznati kao vrlo dobro rodilište. Dolaze nam rodilje iz Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, Jastrebarskog, ali i susjedne BiH, Velike Kladuše i Bihaća. Sve što se može obaviti u kliničkim bolnicama, dostupno je i kod nas, od praćenja trudnoće do poroda, uz vrhunske stručnjake i opremu. Mi smo i prva bolnica u Hrvatskoj koja je sa Zakladom Ana Rukavina potpisala ugovor o doniranju matičnih stanica – kazao je doktor Štajcer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije