Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIKA POD VODOM

U Lici i dalje izvanredno stanje zbog poplava

kosinjski most
Iva Vidović/VLM
03.12.2010.
u 14:51

Zbog visokog vodostaja dio cesta u Kosinju je poplavljen, a kuće odsječene, dostupne jedino čamcima.

Vodostaj rijeke Like od četvrtka navečer narastao je za metar i pol, a rijeka raste osam do 10 centimetara na sat. U kosinjsku dolinu iz jezera Kruščica preko brane pušta se 420 kubika vode u sekundi što je 80 kubika manje nego dan prije. Ipak, zbog visoka vodostaja dio cesta u Kosinju je poplavljen, a kuće odsječene, dostupne jedino čamcima.

S obzirom na to da je najgora situacija s poplavama proživljena na području Kosinja u siječnju jako dobro uhodala mnoge ekipe na terenu, ako i nastane teška situacija, sve su službe dobro pripremljene, poručuju iz Stožera za zaštitu i spašavanje općine Perušić. Iako su neke ceste poplavljene, alternativni pravci postoje tako da stanovnici Kosinja nesmetano odlaze na posao, a sve je spremno i u slučaju potrebe hitne liječničke pomoći.

Područje Kosinja u manje od godine dana pogodile su dvije poplave, ali odštete stanovnicima područja poplavljenih u siječnju još nisu sjele na bankovne račune. Zamjenik načelnika općine Perušić Drago Hećimović rekao je da je iz županije stigla odbijenica. Od glasnogovornice Ličko-senjske županije Ivane Devčić doznajemo da  to nije točno.

- Komisije za procjenu štete na terenu nama prosljeđuju prikupljene podatke koje mi tada prosljeđujemo državnoj komisiji u Ministarstvu financija. Županija je u ovome slučaju samo posrednik, mi ne možemo poslati odbijenicu. Znamo da je sva papirologija još uvijek kod državne komisije, a što će oni odlučiti, mi ne znamo - objasnila je Devčić.

Župan ličko-senjski u petak je proglasio izvanredno stanje obrana od poplava u općini Perušić, a izvanredne mjere već drugi dan nisu ukinute ni na području Gospića. Ipak, situacija se normalizira, a vodostaji rijeka Bogdanice i Novčice su u opadanju. I dalje su odsječena naselja Žabica, Kolakovica i Lički Novi.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kocen
18:10 03.12.2010.

Baš lijepo.Lićani nisu dobili odštetu ni za prošlogodišnju poplavu,a barba Luka je već sredio milju Kuna za sadašnju u Metkoviću.Još kad se uključi Jambo neće bit frke za Metkovćane. E moji ličani, ko vam je kriv kad imate krive ljude na krivom mjestu.

AK
akil
22:03 05.12.2010.

Uvaženi kocen! Dali si čuo da netko jauče i poziva cjelu Hrvatsku u pomoć u Lici?Ne,Ličani su navikli na sve nevolje,a županija pomaže koliko može.Mislim da u Lici važi geslo:Pomozi si sam,a ako još netko pomogne dobro došo!Lika ima fala bogu dobre ljude svuda pa i u vladi.Crkva,volonteri,crveni križ i županija su tu i što još kukati.Lični vjeruju u boga i mislim da su baš zbog toga cjenjeni po svom gostoprimstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije