Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve zbog krize

U Karlovcu, Ogulinu i Slunju plaće smanjene, Ozalj i D. Resa čekaju

uprava
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Autori: mb/VLM, iš/vLM, zb/vLM
01.03.2012.
u 11:44

U Dugoj Resi štede još od lani kada nisu isplatili božićnice i uskrsnice, rebalans očekuju već u travnju, a Ozalj će ipak pričekati polovcu godine

Koliko je gospodarska situacija u Karlovačkoj županiji teška, svjedoči i primjer gradskih uprava. Karlovac, Slunj i Ogulin već su smanjili plaću zaposlenicima, a Duga Resa i Ozalj čekaju rasplet situacije. Prva dama Ozlja Biserka Vranić napominje da su njihove plaće i koeficijenti ionako manji od ostalih. Ovisno o stanju, za ‘rezove’ će se odlučiti eventualno u lipnju.

 Smanjeni prihodi

 U Dugoj Resi štednja je počela lani kada nisu isplaćene uskrsnice i božićnice. Rebalans je već u travnju.

 – Procjenjujem da ćemo tada smanjiti osnovice plaća i naknada zaposlenicima i dužnosnicima – otkriva gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić. Zabrinut je zbog najavljenog povećanja neoporezivog dijela plaća i mirovina, čime Vlada kani smanjiti teret gospodarske krize s najugroženijih. No, istodobno se tako smanjuju i prihodi jedinica lokalne uprave i samouprave.

 U Ogulinu su početkom 2011. dužnosničke naknade smanjene za šest, a plaće zaposlenika za tri posto.

 – Grad će i ove godine uskladiti plaće djelatnika po novoj poreznoj politici. Plaće za veljaču bit će smanjene do pet posto za većinu zaposlenika – kaže glasnogovornica Grada Ogulina Karmela Matić. U Slunju od 1. siječnja svi imaju pet posto manju plaću. Gradonačelnik Ivan Bogović najavljuje da će po potrebi biti još smanjivanja.

 Uštedjeli milijun

 U karlovačkoj gradskoj upravi su već dvaput smanjili osnovicu za izračun plaća. U odnosu na kraj 2009. godine gradski službenici kao osnovu za izračun plaća danas umjesto 3.100 imaju 2.914 kuna. Štede i dužnosnici. Gradonačelnik Damir Jelić i dogradonačelnici Marina Kolaković i Dubravko Delić imaju plaće oko četvrtinu manju od iznosa dopuštenih po Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. Na taj način Karlovac je uštedio milijune kuna koje planiraju utrošiti na neke konkretne projekte.

 Zbog porezne reforme i gospodarske situacije zabrinuti su i u Vojniću, najvećoj općini u Karlovačkoj županiji po broju stanovnika.

 – Za sada nismo raspravljali o tome hoćemo li smanjivati plaće i naknade ove godine. To smo učinili kada smo preuzeli vlast. Trenutačno dobro podnosimo teret krize. Imamo svega dva dužnosnika i sedam zaposlenika. Vidjet ćemo kakvo će biti stanje nakon što zaživi nova porezna reforma – kaže načelnik općine Vojnić Branko Eremić (SDP).

Ključne riječi

Komentara 2

MU
mudri1
17:42 01.03.2012.

Neznam kaj se čeka u ostalim općinama ????Gdje ih ima pola previše i malo se radi dali to odvisi od načelnika ili od Vjećnika.SAmo znadem za jednu općinu koja je kroz 15g progutala mještanima 2.500.000,00kn pezpotrebno.a i sada su još dužni ...

TI
tintilinic100
08:22 02.03.2012.

ja baš i ne vjerujem u te spike. poneki rade tamo.. i nisu se žalili .. tak da ne vjerujem baš u te priče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije