Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako preživjeti?

U Autotransportu, DIP-u i Adriadieselu čekaju plaće

adriadiesel
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
11.06.2013.
u 12:12

Posljednju plaću u DIP-u su dobili još u studenom 2012. Do kraja tjedna radnici Adriadiesela trebali bi primiti barem jednu

Iako globalna gospodarska kriza trese većinu karlovačkih tvrtki, trenutačno je najgora situacija u DIP-u, Autotransportu i Adriadieselu gdje radnicima kasne plaće. Prema informacijama sindikata najteže je ipak u DIP-u, gdje je posljednja plaća isplaćena još u studenom prošle godine.

 Obećanja

 –Zaposlenicima DIP-a je zaista iznimno teško, kao što bi bilo svima koji tako dugi period ne bi dobivali svoj novac. Međutim, postoje naznake da bi se taj problem mogao uskoro pozitivno rješiti. U tijeku je predstečajna nagodba u okviru koje će, kako iskreno vjerujemo, i radnici dobiti svoja potraživanja.

Slična je situacija i u Autotansportu koji je također u postupku predstečajne nagodbe. No, njihovi su radnici u znatno boljoj poziciji od DIP-a jer im plaće kasne znatno manje – objasnio je situaciju Nikola Badovinac, povjerenik Saveza samostalnih sindikata Karlovačke županije.

 Poseban slučaj je kod karlovačkih graditelja motora u Adriadieselu. Tamošnjih 250 zaposlenih posljednju uplatu na svom računu imali su u ožujku. Formalno, u toj tvrtki u tijeku je proces mirenja, pa i u ovom slučaju postoji realna mogućnost da radnici na kraju ipak dođu do svog novca.

 Prema posljednjim dogovorima u Adriadieselu bi do kraja ovog tjedna trebala biti isplaćena barem jedna plaća, a zatim do kraja mjeseca još jedna.

 –Adriadiesel je u specifičnoj situaciji. Dosta njegove proizvodnje bilo je oslonjeno na domaću brodogradnju koju tek očekuje restrukturiranje i svojevrsni proizvodni zaokret. U međuvremenu Adriadiesel se okrenuo ruskom tržištu, kao i formiranju svog novog motora. Iako će na kraju puno ovisiti i o poslovima za brodogradilišta, vjerujemo kako ova tvrtke ima budućnost i kako bi se ta radna mjesta trebala očuvati – objasnio je iz radničkog kuta Badovinac.

 Obrtnicima najteže

 Po pokazateljima Gospodarske komore iznimno teško posluju i mnogobrojni obrtnici i mali poduzetnici, zbog čega je trend njihovog zatvaranja traje već više godina. Tijekom prošle godine u Karlovačkoj županiji zatvoreno je čak 136 obrta, a u prva tri mjeseca ove godine ključ u bravu stavilo ih je još 43.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije