Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
političke igrice

Tuđman u Splitu dobiva rivu i na njoj spomenik

Foto: Pixsell
1/5
29.06.2011.
u 23:00

Nekadašnjoj Obali maršala Tita ime prvog predsjednika. Prijedlog je to Željka Keruma koji će podržati i HSP, a hadezeovci još dvoje hoće li za njega dići ruku.

Splitska riva zvat će se Obala dr. Franje Tuđmana, a prvi hrvatski predsjednik dobit će i svoj spomenik na njezinu središnjem dijelu. Prijedlog će proći u Gradskom vijeću bez obzira na to hoće li svi vijećnici koji podržavaju Željka Keruma biti na sjednici kada se o tome bude odlučivalo.

Za prijedlog Kerumove administracije ruku će dignuti Luka Roguljić, vijećnik oporbenog HSP-a pa dolazak Boška Knezovića, Kerumova vijećnika koji je već dulje vrijeme bolestan, neće biti presudan.

Što se tiče HDZ-a, čini se da je za njih riječ o osjetljivom političkom pitanju. Trebaju biti ili za Keruma ili protiv Tuđmana, što očito nije lako odlučiti jer još nisu “zauzeli stav”, za razliku od pravaša koji nemaju nikakvih dvojbi.

– Kako bismo mi mogli glasovati protiv Tuđmana?! On je prvi hrvatski predsjednik, čovjek koji je ušao u povijest. Mi smo dosljedna stranka – kaže Hrvoje Tomasović, predsjednik splitskog HSP-a, koji u posljednje vrijeme “ratuje” protiv Keruma čak i kaznenim prijavama.

Ne bi bili dosljedni

Na pitanje hoće li glasom pravaša Luke Roguljiću spasiti Kerumovu inicijativu od propasti u slučaju da HDZ-ovci budu, primjerice, suzdržani, Tomasović je odlučan.

– Gdje bi pravaši bili kada bi odbili Tuđmana, to sve zajedno nema nikakve veze s Kerumom. A što se HDZ-a tiče, ja ne mogu vjerovati da oni razmišljaju hoće li dignuti ruku. Pa to je njihov prvi predsjednik, kakva bi to nedosljednost bila! – zaključio je.

Naime, odgovor koji smo dobili iz HDZ-a nije ni potvrdan ni negativan.

Jasan stav

– Splitski HDZ  nije donio odluku o mjestu za postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Podsjećam da sam osobno, kao vijećnica HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću, na 7. sjednici, 19. studenog 2009. godine, dala prijedlog da se poduzmu mjere i postupci za postavljanje spomenika Franji Tuđmanu, čovjeku koji zaslužuje mjesto velikana. Što se tiče samog mjesta za postavljanje spomenika, voljela bih čuti stav struke bez upletanja politike, a posebno populističkog politikantstva koje ostavljam ratnim profiterima i onima koji su bježali iz Sabora kada se glasovalo o hrvatskoj samostalnosti. U javnosti je prepoznato Kerumovo licemjerje o ovoj temi, a  Marinu Jurjeviću, SDP-u i partnerima iz HNS-a  poručujem da je vrlo jasno kako se oni protive samo jednom, a to je: Franjo Tuđman u Splitu, što im neće uspjeti – piše u odgovoru koji smo dobili od Sanje Bilač, vijećnice HDZ-a.

Na pitanje kako će tri vijećnika HDZ-a glasovati i što misle o prijedlogu za preimenovanje rive, odgovorila je kako će imati jasan stav na sjednici Gradskog vijeća i obavijestiti javnost.

Ključne riječi

Komentara 143

TO
tomicro
23:18 29.06.2011.

Gosponu Tudjmanu svaka cast,Mesica pacova ispljujte van narode moj,molim vas

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
08:17 30.06.2011.

hdz je umro sa tudjmanom i danasnji hdz nema nista zajednickog sa tim hdz-om iz domovinskog rata, samo se hvale domoinskim ratom, tudjmanon i braniteljima kad im treba zbog politike

AD
adiafora
23:22 29.06.2011.

Bravo za Keruma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije