Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg iz siromaštva

Tri samohrane majke otvaraju Eko- etno selo, gdje će raditi siromašni

\'14.10.2011., Sunja - Samohrana majka Anita Ivos na obiteljskom imanju Kuzmanic sa dvije kolegice pokrenula je izgradnju eko-etno sela. Kristijan Ivos, Jelica Dugac, Andjelka Sucec i Anita Ivos. PRI
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
11.11.2011.
u 15:39

Poduzetne i humane, nisu željele socijalnu pomoć nego priliku da se dokažu u poslu

Kada se prije tri i pol godine našla na zagrebačkoj cesti, bez krova nad glavom, posla i kune u džepu, sa četvoro djece, samohrana majka Anita Ivoš (39) nije niti slutila koliko će joj se životno kolo sreće zavrtjeti na bolje. S prosjačkog štapa postala je jedna od većih investitorica Sisačko- moslavačke županije s planom izgradnje Eko- etno sela Sunja autohtone moslavačke arhitekture i gastro ponude, u kojemu će posao isključivo naći siromašni i socijalno ugroženi građani. Jednaku egzistencijalnu glavobolju prolazile su i njezine dvije partnerice na projektu – prvom takve vrste u Hrvatskoj – Renata Ivoš i Olja Pejović, obje samohrane majke, izbjeglice iz Sarajeva.

Snovi usred surove zbilje

Tri životne priče buknule su u poduzetnički poduhvat kojega danas prate tri ministarstva, uskoro očekuju sredstva iz EU-a, povelju UNESCO-a i još puno toga. A sve je počelo kada su bijeda i nevolja pokucale na vrata...

Razvod braka bacio je Anitu Ivoš na koljena, ali joj vjeru u uspjeh nije slomio. Preselila se iz Siska u Zagreb, jer je, kako ističe, bila pod pritiskom Socijalne službe čiji žrvanj nije mogla dopustiti da osjete djeca. Izgubila je posao, spala na tri tisuće kuna alimentacije i nešto manje dječjeg doplatka, te krenula u kucanje po vratima da je netko primi na podstanarski stan i zaposli.

– To su bila užasna vremena, jedva sam krpala kraj s krajem da djecu nahranim – prisjeća se samohrana majka. Jedino što sam imala u izobilju bili su moji snovi – o uređenju malog sela s tridesetak izvornih kuća građenih do 1930. godine. Selo je bilo moj bijeg od grube stvarnosti – govori Anita, danas zatrpana nacrtom sela na 14 tisuća četvornih metara.

– Dok smo se seljakali iz jednog stana u drugi, a djeca mijenjala škole jer nismo imali stanodavca koji nas je htio na dulje vrijeme, ideja o selu počela je poprimati prve konture u stvarnosti, priznaje Anita. Projektu se pridružila nezaposlena Renata Ivoš (55) koja ima troje djece. Postala je umjetnički direktor. I ona je osjetila što znači kada moraš odgajati djecu u siromaštvu i boriti se bez partnera. No nije pokleknula, nego je stegnuvši Aniti ruku, postala partnerica s planovima da u selu pokrene filmski i kazališni festival te na taj način ponudu obogati – kulturnim sadržajima. Radom na projektu pala je posljednja klapa Renatine nezaposlenosti što je veseli dok školuje sina srednjoškolca.

Traže kredit za završetak

Treća partnerica – Olja (34) odgaja sama desetogodišnju kćerku te je fizioterapeut po struci. U njenoj nadležnosti će biti svi wellness sadržaji. No, osim hrabrih majki koje nisu ostale na listi čekanja za socijalnu pomoć, nalazi se cijeli niz siromašnih, nezaposlenih i gladnih spremnih raditi u Eko etno selu Sunja. Tri partnerice oko sebe su okupile na desetke žena koje će pripravljati izvornu hranu, raditi u turističkoj agenciji ili pak zabavnom parku za djecu te izrađivati suvenire. I poručuju – 10 posto zarade slijevat će se u Fondaciju za pomoć u zapošljavanju samohranih majki. Do planiranog otvaranja sela u proljeće 2012. nedostaje im još jedino kvalitetna banka koja bi im kreditirala završetak investicije.

– Mnogim smo "poslovnim anđelima" pokucale na vrata, ali nudili su nam lihvarske uvjete – žali se poduzetnički trojac.

Komentara 18

HU
hugo
00:58 12.11.2011.

, spala na tri tisuće kuna alimentacije i nešto manje dječjeg doplatka....samohrana majčica vrijedna sažaljenja!!!!! Ljudi jeste li vi normalni, spala na 3000 hrk alimentacije i nešto manje doplatka, pa neka i ona privredi mizernih 3000 bez da se sjate silna ministarstva i kojekakve leezbo udruge, pa pola države živi sa toliko novca a ona jadna SPALA, baš sramota!!!

OK
okus
09:28 12.11.2011.

Bez krova nad glavom treba prehraniti cetvero djece. U lijepoj nasoj to moze samo carobnjak. Osim toga brinu i za ostale koji nemaju a ne samo za vlastitu guzu sto je u Hr. standard. Zene -SRETNO !!!!!!!!!!!!!!!!!

BU
budisvoj
10:41 13.11.2011.

One su već podjelile direktorska mjesta..to je važno..a tko će radit...hm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije