Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smeće

Teški strojevi premještaju 40.000 „kubika“ starog smeća

'05.07.2011., Ivanec - Procjenjuje se da je u proslih 20 godina u Jerovcu odlozeno oko 80.00 tona smeca. Photo: Ljiljana Risek/VLM'
'Ljiljana Risek/VLM'
05.07.2011.
u 12:22

Ulaganje stoji 8,54 milijuna kuna, a u omjeru 60:40 financiraju ga Fond za zaštitu okoliša i Grad Ivanec. Radovi će trajati četiri godine

 - Mještani Gornjeg i Donjeg Jerovca i Dubrovca, naselja najbližih odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu, ovaj su dan čekali godinama! Početak sanacije smetlišta, na kojemu je tijekom prošlih dvadeset godina odloženo oko 80.000 tona kućnog smeća, ujedno je početak njegova zatvaranja. Vjerujemo da će tijekom četiri godine, koliko će ovdje trajati sanacijski radovi, biti otvoren i Regionalni centar u Piškornici, nakon čega bi se smeće u Jerovcu prestalo odlagati.

   To je, među ostalim, kazao ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić u povodu službenog otvaranja radova u Jerovcu, vrijednih 8,54 milijuna kuna. U omjeru 60:40 financiraju ih Fond za zaštitu okoliša i Grad Ivanec, a tomu treba dodati još 1,2 milijuna kuna troškova za stručno-tehničku dokumentaciju, koju je Grad sufinancirao s pola milijuna. Radove izvodi varaždinska Meteor grupa. Njen direktor Duško Paripović kazao je će ubrzati građevinsku operativu kako bi glavninu radova završila do obilnijih kiša, a nakon toga uslijedilo bi pokrivanje folijom gornjeg dijela kazete sa smećem.

- Riječ je o jednom od najskupljih i najznačajnijih projekata takve vrste u sjevernoj Hrvatskoj, kojemu je cilj da se složenim građevinskim radovima onečišćenje okoliša svede na najmanju moguću mjeru i osigurati da se istodobno novo smeće može odlagati po sanitarnim standardima. Sanacija je velik pothvat, to više što Grad i građani moraju sufinancirati znatan dio projekta – naglasila je Renata Pavlina, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša. Radove je otvorio Mladen Stanko, direktor Ivkoma, kojemu je Grad Ivanec povjerio investiciju.

    Sanacija je već u punom jeku. Teškim strojevima brda starog smeća, koje je već profermentiralo i „odradilo“, premještaju se na novu kazetu.

- Riječ je o neškodljivom smeću, bez plinova, koje je već dalo svoje, a premjestit će se oko 40.000 prostornih metara otpada. Kad se ukloni, tu će se urediti taložnica za skupljanje oborinskih voda s budućeg „tijela“ odlagališta. Nakon njegova formiranja, počet će radovi na samom odlagalištu, pri čemu će se dio smetlišta zatvoriti folijom i istodobno otvoriti druga kazeta, za novo smeće – pojasnio je voditelj gradilišta dipl. ing. Dubravko Zdunić te dodao da će se radovi tijekom idućih godina provoditi na površini od 55.000 četvornih metara.

 

Mještani: Nismo euforični, ali dobro je što je sanacija počela!

 

- S obzirom na to da se sa smećem borimo i protiv smetlišta prosvjedujemo već 20 godina, nismo euforični, ali smo zadovoljni početkom radova. Vjerujemo da će se, temeljem prezentacija načina sanacije, koje smo pažljivo pratili, njima spriječiti dalje onečišćavanje okoliša i podzemnih voda, jer i sami smo se uvjerili da su ocjedne vode i okolni potoci dosad bili crni. Sigurno nećemo više dopustiti da u pješčanim depresijama nikne nekakvo novo divlje odlagalište, s kojim ćemo se ponovno „hrvati“ idućih 20 godina – istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Jerovec Gornji Mario Canjuga i dodao da su mještani „ceh“ života u blizini odlagališta platili smanjenom vrijednošću nekretnina, smradom te najezdom muha i glodavaca.

  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije