Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)ukroćen bacil

TBC nije prošlost. U Karlovcu se lani liječilo 45 pacijenata

'tbc tuberkuloza'
''
21.09.2011.
u 08:47

Karlovačka županija među vodećima je u Hrvatskoj po broju oboljelih od te zarazne bolesti

Iako je njezin uzročnik otkriven davne 1882. godine, tuberkuloza je i danas jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti. Broj oboljelih opada, ali TBC i dalje postoji.

 Terapija i kod sumnje

 Po posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo, Karlovačka je županija među vodećima u Hrvatskoj. Svake godine na državnoj razini bilježi se dvadeset do trideset oboljelih na 100.000 stanovnika, a cilj je da ih bude manje od deset. U Općoj bolnici Karlovac lani je dokazano 20 pozitivnih slučajeva, a još se 25 pacijenata liječilo. Da bi upozorili da TBC nije bolest prošlosti, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa, u Tjednu borbe protiv TBC-a učenici Medicinske škole i zdravstveni djelatnici upozorili su na važnost prevencije.

 – Dominiraju stariji, najčešće kronični bolesnici. Uglavnom su u pitanju šećeraši ili pacijenti s nekom malignom bolesti. Međutim, imali smo i nekoliko slučajeva mlađih osoba do 35 godina u čijoj je pozadini bio alkoholizam. Mnogi imaju negativan stav o toj bolesti. No, i kod sumnje počinje se s terapijom, jer liječenje mora biti kontrolirano i kontinuirano – napomenula je voditeljica Odsjeka pulmologije Opće bolnice Karlovac dr. Marjana Zadro Bahnik. Dodaje da je cijepljenje protiv TBC-a primjenjivo. Osim toga, u borbi protiv bolesti najvažniji su rano otkrivanje i dijagnostika. Kašalj, krv pri iskašljavanju, umor, gubitak težine i noćno znojenje neki su od glavnih simptoma.

 Slab imunitet

 Ako simptomi traju duže od tri tjedna, treba se javiti liječniku.

 – Možemo imati pozitivnu tuberkulozu, a PPD ili kožni tuberkulinski test bude negativan. To znači da je imunološki sustav toliko slab i iscrpljen da jednostavno ne reagira na to – upozorila je dr. Zadro Bahnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije