Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gvardijan moli pomoć

Tajna kipa Majke Božje – nađen u podrumu, a nitko ne zna odakle je

kip
B. Bradarić/VLM
11.11.2011.
u 11:42

Kip je izrađen od bijeloga mramora, visine je 120 centimetara, trenutačno se nalazi u Franjevačkom samostanu u Vukovaru

Još je nepoznato porijeklo kipa Majke Božje, koji je pronađen u podrumu obiteljske kuće Tomislava Gorete iz Vukovara. Ne zna se kako je kip uopće završio u podrumu kuće te gdje se do tada nalazio. 

Krivi trag do Eltzova

Kip je izrađen od bijeloga mramora, visine je 120 centimetara, a trenutačno se nalazi u Franjevačkom samostanu u Vukovaru.

– Nakon što nam je vlasnik kuće Tomislav Goreta pokazao kip, počeli smo s istraživanjem njegova porijekla. Nakon prvih ohrabrujućih rezultata, nismo, međutim, došli do konkretnijih saznanja – kaže vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo.

Objašnjava da su prve informacije o porijeklu kipa govorile da potječe iz mauzoleja grofova Eltz na groblju u Novom Vukovaru gdje se nalazio na oltaru sa skulpturom istih dimenzija sv. Jakova Apostola. Međutim, daljnjim istraživanjem došli su do fotografije oltara iz mauzoleja koja demantira te informacije i dokazuje da kip iz mauzoleja nije identičan kipu pronađenom u podrumu.

– I dalje smo na početku, ali se nadamo da ćemo i putem medija doći do nekih saznanja kako bi utvrdili odakle kip potječe i mogli ga vratiti vlasnicima. Potrebno ga je i restaurirati jer je i oštećen – rekao je vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo.

Donesen za vrijeme rata

Vukovarac Tomislav Goreta, koji je kip pronašao u podrumu svoje kuće, ne zna kako se on ondje našao. 

– Odmah po kupnji kuće vidio sam da se u podrumu nalazi kip. Ni bivši vlasnik kuće nije znao kako se on tamo našao. Rekao mi je da u vrijeme agresije nije bio u Vukovaru pa pretpostavlja se da su ga u podrum donijeli pripadnici srpske vojske koji su tu boravili dok se nisu povukli nakon mirne reintegracije. Nakon što sam kupio kuću, obratio sam se odmah i tadašnjem gvardijanu Zlatku Špeharu, ali nikad nitko nije došao da vidi o čemu se radi. Nedavno sam opet zvao kada je došao fra Propadalo da pogleda kip koji je potom odnesen u samostan – rekao je Goreta.     

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar florenz
florenz
14:29 16.11.2011.

Možda je trebao poslužiti kao nadgrobni spomenik korisniku kuće (dok je vlasnik bio odsutan), no Vukovar je oslobđen i želje su ostale neispunjene, a kip ostao u podrumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije