Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
t7 grupa:

T7: Habuš lagao novinarima o dogovoru s Ministarstvom

davor patafta,jasmina prokop tomić (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
08.06.2012.
u 15:47

Smeće gomilaju 400 metara od naše tvornice s kojom imaju ugovor o obradi otpada, navodi Patafta

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš iz samo njemu poznatih razloga ne poštuje ugovor o interventnoj obradi otpada koji smo 2009. godine potpisali s gradom i gradskom komunalnom tvrtkom Varkom i namjerno opstruira početak obrade otpada u našoj tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada, poručuju predstavnici tvrtke T7 VIS.

– U projekt gradnje MBO tvornice krenuli smo na osnovu tog ugovora upravo radi saniranja gorućeg komunalnog problema u Varaždinu, a tvornica je sagrađena svega 400 metara od ilegalnog odlagališta – objasnio je vlasnik tvrtke Davor Patafta dodajući da je u gradnju tvornice u najvećoj krizi uloženo 180 milijuna kuna te kako bi se, kad bi grad poštovao ugovor,  moglo zaposliti dodatnih 100 ljudi uza 700 već zaposlenih.

Tempirana ekološka bomba

– Ilegalno odlagalište prava je tempirana ekološka bomba smještena na vodozaštitnom području i arheološkom lokalitetu, a da je ugovor ispoštivan od studenog 2011. godine, kada je tvornica dovršena, već je četvrtina tog otpada mogla nestati – nastavio je Patafta te dodao kako su ilegalno odlaganje otpada građani Varaždina platili već 60 milijuna kuna. Habuš traži da T7 VIS ponudi tržišnu cijenu, nastavlja Patafta, a tvrtka im je upravo to ponudila.

–  Kada se potpisivao ugovor, tražili smo da nam ponude cijenu koju mogu platiti i dogovorena je cijena od jedne kune po kilogramu za trajno zbrinjavanje, odnosno tisuću kuna po toni. Nakon što je došlo do promjene vlasti, ta im je cijena sad previsoka. Ponudili smo još spustiti cijenu ispod svih granica isplativosti, nudili smo arbitražu ili čak dovođenje svjetskih stručnjaka da oni procijene je li naša cijena previsoka, nudili smo čak i da otpad riješimo odmah, a da nam grad to plati kreditom s odgodom na pet do sedam godina, no sve naše prijedloge grad je bez ijednog argumenta odbio – žali se Patafta.

'Habuš tjera mak na konac'

Osobno je, tvrdi, razgovarao i s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, koji je rekao kako je potrebno napraviti hitan kompromis i "ne tjerati mak na konac", no čini se da Habuš upravo to radi, nastavlja Patafta. Nepoštivanje ugovora natjeralo ga je da pravdu traži na Trgovačkom sudu u Varaždinu, no proces je još u tijeku.

– Naša tvornica, projekt koji je najveća greenfield-investicija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u posljednjih 50 godina i koji je spasio tisuću radnih mjesta u krizi, sada radi s tri do pet posto kapaciteta postrojenja, a pregovaramo i s nekim drugim gradovima u Hrvatskoj koje muči problem odlaganja smeća, poput Zagreba i Rijeke. Ipak, očekujemo da Grad Varaždin ispoštuje valjani ugovor koji smo s njima potpisali na ograničeno vrijeme od dvije do tri godine, odnosno na točno onoliko vremena koliko bi nam bilo potrebno da riješimo više od 120 tisuća tona otpada skupljenog tijekom sedam godina – zaključio je Patafta.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar navijač
navijač
21:17 08.06.2012.

Patafta je mutan, ali ovaj Habuš je totalni negativac.Tipični "kukulele "kadar.

Avatar MarkoHR
MarkoHR
08:41 09.06.2012.

@NenadNikolic- zašto lažeš, toliko namjerno i svjesno? Zar misliš da tvoje laži nije lako raskrinkati? Patafta je još početkom 90-tih pokrenuo tvrtku Patting, koja je veleprodajom ulja, maziva i kemikalija po rezultatima vrlo brzo došla na drugo mjesto, iza INE.. Naravno, za izgradnju MBO postrojenja uzeo je kredit, a Čačić i HNS sad pokazuju jako lijepu sliku i prtimjer svim drugim ulagačima: potrošiš ogromne novce, ali ako se ne sviđaš Čačiću, odrezat će te po kratkom postupku.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:40 08.06.2012.

Gospodin Patafta je pod vrlo čudnim okolnostima koje već duže vrijeme ispituje državno tužilaštvo došao do imetka, zemljišta i tvornice. Jasno je da dok sve okolnosti ne budu jasne gospodin Habuš nema nikakvih mogućnosti suradnje s takvim poduzetnikom. Mislim dada je ovo bilo drsko da u novinama osvane ovakav članak i napad na gradonačelnika Varaždina bez ikakvog opisa stvarne pozadine odluke gospodina Habuša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije