Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandalozno

Svećenik iz crkve izbacio dio starih orgulja kao otpad

\'Koprivnica, 03.11.2010 - Ostaci orgulja koje je velecasni Ninoslav Tkalec unistio i bacio u dvoristu, iako su pod zastitom Konzervatorskog zavoda u Bjelovaru. Snimio: Marijan Suu009Aenj\'
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
05.11.2010.
u 09:00

– Ništa od orgulja nije bačeno nego su one sačuvane na tavanu. Ispod drveta u župnom dvoru nalazi se samo stari otpad – tvrdi svećenik Tkalec

Stanovnici Koprivničkog Ivanca ostali su šokirani postupcima svog novog svećenika Ninoslava Tkalca, koji je, tvrde, iz crkve izbacio i uništio orgulje stare 105 godina. Usto, one su pod zaštitom Ministarstva kulture kao kulturna baština.

Loš početak

– Prošle subote smo ispod lipe u župnom dvoru primijetili bačene i uništene orgulje. Vrlo brzo, mjesto su pohodili i Romi, koji su odnosili velike komade materijala. Ipak, tipkovnica se i danas nalazi ispod drva – ispričali su mještani, zgroženi svećenikovom bahatošću. Prema nekim nagađanjima, vrijednost orgulja je čak nekoliko milijuna kuna.

Ivančani pričaju kako već nakon samo dva mjeseca rada uopće nisu zadovoljni s 28-godišnjim svećenikom. Za početak, povisio je cijenu misa sa 50 kuna na 80 kuna radnim danom i 100 kuna vikendom. Za 100 kuna porasla je i cijena pogreba, koji se sada plaća 400 kuna. U crkvi su navodno postavljene i velike kutije za milodare, a ne sviđa im se ni što odluke donosi bez Crkvenog vijeća, te sve poslove dogovara samostalno.

– Otkad je Tkalec došao, u crkvi je sve krenulo po zlu. Ovo mu je prva župa i prenaglo je krenuo. Ima neku svoju viziju, za koju mu treba novac, ali mi ga nemamo. Osim toga, on ne želi ulagati u nužno uređenje crkve nego samo u uređenje svog župnog ureda, koji je zaista prevelik za njega samoga – ogorčeni su mještani.

Kažu i kako je Tkalec uveo rigorozna pravila na crkvenom vjeronauku – tko ne dođe tri puta, ne može na prvu pričest ili krizmu. Na takvu odluku, kažu, nije imao pravo.

"Samo su premještene"

Svećenik Tkalec, pak, ima posve drugu priču.

– Ništa od orgulja nije bačeno, već su, prema nalogu konzervatora, premještene na tavan kuće i osigurane od propadanja. Nisu bile u funkciji i smetale su nam u prilazu koru. Što se tiče priče da su Romi već odnijeli njihov dio, to nije točno. Oni su samo došli po staro željezo koji su se nalazili na istom mjestu – rekao je jučer svećenik. Pritom je odbio našu zamolbu za fotografiranjem orgulja na tavanu, kazavši da se do njih ne može doći. Također, tvrdi i da su nove cijene misa i sprovoda zapravo u skladu s pristojbama biskupije.

Konzervatori

U K. Ivancu smo napravili očevid i utvrdili da su orgulje oštećene. Svećeniku smo prošlog tjedna naložili da sviraonik orgulja, koji je na brutalan način bacio u dvorište, spremi na sigurno mjesto. Taj će se dio rekonstruirati. Budući da nije postupio po nalogu, o slučaju ćemo obavijestiti nadležnu Inspekciju zaštite kulturnih dobara – rekao je jučer Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Doznajemo i kako je vjerojatno riječ o Brandlovim orguljama od kojih dio potječe čak s početka 19. stoljeća, dok je sviraonik rekonstruiran početkom 20. stoljeća.

Komentara 3

BA
BandaZG
19:41 07.11.2010.

Nije mi jasno što stanovnici čekaju? Zašto ga već nisu prijavili nadređenima?

BS
bsabol1
19:16 05.11.2010.

Hvaljen Isus Gospodin je malo pretjerao

VE
verrmaj
21:37 07.11.2010.

pa taj uopste ne lici na popa , sa svojim pogledom vise lici na nekog siledjiju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije