Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitka voda

Svakodnevni gubitak milijuna litara sanirat će za 3 do 4 godine

'glina...130710...snimio...jurisivl...na...slici...popravak...vodovoda...u..glini.'
''
22.07.2010.
u 07:25

Uskoro bi trebali početi radovi i na području Mihalić jarka u Viduševcu, za koji se veže gotovo polovica svih kvarova i nestanaka vode u Glini.

Gotovo svakog ljeta, pogotovo za tropskih vrućina, građani Gline više puta ostaju bez pitke vode u slavinama. Činjenica da se svaki dan u dotrajalim podzemnim instalacijama u nepovrat izgubi 4300 kubika vode, tj. 4,3 milijuna litara, svojevrstan je apsurd, kojemu se, barem za sada, ne vidi konačno rješenje.

– Od tri milijuna kubičnih metara vode koja godišnje protječe vodovodnom mrežom Gline, više od dva milijuna nepovratno iscuri kroz dotrajale i oštećene vodovodne cijevi. Samo u gradskoj mreži gubitak je veći od 1,5 milijuna kubičnih metara, pa nam je popravak tih instalacija jedan od prioriteta. Uređujemo Branimirovu ulicu i usput mijenjamo tri sekcijska ventila na raskrižjima koji su ovdje postavljeni 1968. i propuštaju na sve strane. U gradu ima tridesetak takvih ventila, neki su dostupni, a neki su ispod asfalta i treba ih prvo locirati, ali zajedničko im je da su dotrajali i da se tu gube stotine tisuća kubičnih metara pitke vode. Uskoro započinjemo radove na Mihalić jarku u Viduševcu, što je kritična točka glinskog vodovoda, zbog nekvalitetnih cijevi i same konfiguracije tla. Gotovo polovica svih kvarova i nestanaka vode u Glini vezana je uz Mihalićev jarak, no i tome će brzo doći kraj. Za tri do četiri godine sanirat ćemo i promijeniti sve sekcijske ventile – kaže gradonačelnik Milan Bakšić. U Hrvatskim vodama nisu iznenađeni astronomskim gubitkom pitke vode u trošnim cijevima.

– Glina nije iznimka, slično prolaze i mnogi drugi gradovi s instalacijama starim 60 godina i više. Naš je zadatak, ali to trebaju činiti i gradovi, da potičemo projekte koji istražuju i nude rješenja, a u širenje sustava se ne ide dok se ne saniraju najdrastičniji slučajevi – kaže Vedran Deletis iz Službe za korištenje voda Hrvatskih voda.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Stralis
Stralis
09:15 22.07.2010.

Ne cure milijuni litara samo u Viduševcu, vodosprema u Gornjem Taborištu prelijeva vodu u trnje već više od 5 godina i nikome ništa, navodno se ne može popraviti. Strašno, pa zar je problem napraviti neki plovak koji isključuje dotok vode kada se vodosprema napuni?! Kako je radilo dok se nije pokvarilo, tako može i sada, ali očito se ne želi! Dnevno se gube milijuni litara vode, pa zar je problem uložiti onda milijune kuna u obnovu vodovodne mreže da tih gubitaka nema, brzo bi se uloženi novac vratio. Po ovim gubitcima vode ispada da bi se uloženi novac vratio već u prvom mjesecu rekonstrukcije mreže. Ako ne možete popraviti mrežu, onda bar izvucite tu vodu na površinu da ljudi mogu navodnjavati vrtove besplatno, kad se već tako lako razbacuje najboljom vodom!

NO
nosonja
14:09 23.07.2010.

A tko to ne želi???? Bivša vlast, koja je u 15 godina svoje vladavine mogla napraviti bar 5 (PET) novih vodovoda,ali je lova za vodovod negdje iscurila jer nije bio postavljen plovak. Ili nova ,koja je napokon počela graditi najproblematičnijii dio trase vodovoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije