Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se hitne mjere

Struka: Hoto toranj je prijetnja prolaznicima

Pala staklena stijenka sa zgrade HT-a (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/5
03.07.2012.
u 08:00

Tramvajska i željeznička pruga u neposrednoj blizini te nekvalitetna gradnja mogući su uzroci padanja stakla

Staklene gromade koje su u razmaku od tri tjedna dva puta padale s Hoto tornja na Savskoj cesti stalna su prijetnja prolaznicima, procjenjuju građevinski stručnjaci. Poručuju kako je stvar sretnih okolnosti što je do sada lakše ozlijeđena jedna osoba, no ne bude li učinkovitih mjera, staklo će i dalje padati.

Gradila Hoto grupa

– Na prvi pogled smatram da su za padanje stakla odgovorni loše obavljeni građevinski radovi. U neposrednoj su blizini zgrade i željeznička i tramvajska pruga koje vibracijama mogu utjecati na padanje stakla. Treba proučiti i kvalitetu materijala koji su korišteni pri gradnji – analizirao je građevinar Zvonko Pezer. S njim se slaže nekolicina građevinara s kojima smo kontaktirali. Svi redom poručuju da građevinska inspekcija mora zavrnuti rukave te zaštititi zaposlenike i građane od “paklenog tornja” u Savskoj.

Staklom obloženu 15-katnicu, vrijednu 67 milijuna eura, gradila je Hoto grupa te je prodala njemačkoj tvrtki za upravljanje nekretninama Signa prije sedam godina za 71,6 milijuna eura. Signa, koja se još nije očitovala u javnosti u vezi s ovim nesretnim okolnostima i od koje nismo uspjeli dobiti komentar, dala je zgradu u dugoročni najam HT-u. Ali se zato Hoto grupa poduzetnika Tomislava Horvatinčića od svega ograđuje.

Duboko zabrinuti

– Dok smo bili vlasnici ove građevine, redovito su obavljani svi radovi njezina održavanja, pa i na održavanju fasade. Ovaj objekt ima ugrađenu “spider” fasadu čiji se elementi u sklopu redovitog održavanja trebaju zatezati svake godine. U cijelosti odbacujemo bilo kakvu povezanost s događajem pada staklene stijene s građevine Hoto Tower – piše u njihovu priopćenju.

Temeljitu istragu zbog čega pada staklo zahtijeva i HT koji čak već razmatra i preseljenje iz zgrade.

– Duboko smo zabrinuti za sigurnost te ozbiljno razmatramo sve mogućnosti za kompaniju – objasnila je Maja Weber, glasnogovornica Hrvatskog telekoma.

Komentara 28

EN
EndemskaVrsta
08:38 03.07.2012.

U vremenima 'protunaravnog režima', za gradnje 'Cibonina tornja', umalo nije bilo ništa od nje, jer su stručnjaci rekli da su vibracije pri prolasku vlakova i tramvaja u neposrednoj blizini postupni razarači takve konstrukcije... ali, onda je 'Astra' bila jača od struke. Očito se ponovo netko moćan poigrao Boga! Osim toga, velike staklene fasade vibriraju i pod utjecajem vjetra, pa raspad stakala nije ništa neobično - čak i onih nevelikog formata, kao na nekadašnjemu Vjesnikovom neboderu... što stručni ljudi (imamo ih!) savršeno znaju, ali se neki investitori ne daju krstiti!

ZE
.zeitgeist.
08:39 03.07.2012.

Tko šta pita struku? Struka je rekla da rampi nije mjesto u Varšavskoj, pa? A T.H. je odavno opasnost za prolaznike.

ZE
.zeitgeist.
08:51 03.07.2012.

I za one koji se ne sjećaju, staklo je palo i dok je bilo u vlasništvu Hotoa. Ovo je treći put da staklo pada. U SADu da staklo ubije nekoga, tvrtka koja je zadužena za održavanje uz tvrtku koja nije dovoljno sigurno izgradila bi bankrotirale zbog odštete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije