Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravda

'Stavili su me na listu srama, a 29 godina trebali su da ponište dug'

'08.08.2013. Krapinske Toplice - Mjestani sela Jurjevec nedaleko Krapinskih Toplica zale se na izvodjace radova Industrogradnju koji su postavlili kolektor i novu kanalizaciju i pritom im ostavili ces
'Matija Topolovec/PIXSELL'
13.08.2013.
u 16:16

Ukupno 62.928 kuna je ''dug'' s kamatom jer su Kramarića u Zavodu za mirovinsko osiguranje vodili kao osiguranika poljoprivrednika

– Stavljen sam na listu srama jer navodno dugujem porez državi za poljoprivredno zemljište, a u periodu za koji me se tereti ja sam bio maloljetan. Pa kako je to moguće, kakva je to država? Sada su to shvatili, ali u međuvremenu sam od Porezne uprave dobivao razne opomene, među kojima je bila ona da će mi uzeti kuću. Pa čak sam i sada, kada su u Mirovinskom shvatili da je to pogreška, dobio uplatnicu da do 16. kolovoza moram platiti 62.928 kuna duga – požalio nam se 48-godišnji Ivan Kramarić iz Jurjevca pokraj Krapinskih Toplica.

Vlasnik postao 2002.

On je, naime, bio zaveden u sustavu Zavoda za mirovinsko osiguranje da je od 1. siječnja 1980. godine do 1. kolovoza 1984. godine bio osiguranik – poljoprivrednik te je za to razdoblje trebao plaćati osiguranje za poljoprivredno zemljište, međutim, Kramarić je u to vrijeme bio maloljetan. Vlasnik poljoprivrednog zemljišta postao je tek 2002. godine, nakon očeve smrti.

– Čim sam završio školu počeo sam raditi u građevini. Išao sam u Mirovinsko i više puta im rekao da u tom periodu nikako nisam mogao biti vlasnik poljoprivrednog zemljišta. Međutim, čini se da to nisu evidentirali, a kamata je rasla – kaže nam Kramarić. Sredinom, točnije 20. lipnja, dobio je rješenje od Mirovinskog u kojem nakon punih 29 godina poništavaju dug. – Kako je moguće da im toliko dugo treba, nije mi jasno. Pa nije čudo da smo tu gdje jesmo, kakva nam je birokracija, rekao je Kramarić, dodavši da će ih sigurno tužiti.

Zašto je i nakon što je dobio rješenje iz Mirovinskog da mu je dug poništen i u srpnju dobio uplatnicu na gotovo 63 tisuće kuna, provjerili smo u zabočkoj ispostavi Porezne uprave, gdje su nam rekli da su rješenje za Kramarića dobili 22. srpnja, a uplatnica je poslana prije tog datuma. Osim toga, kažu, treba proći i rok za žalbe da rješenje postane pravomoćno. Kada to bude slučaj, istog trenutka će se to proknjižiti i dug će biti otpisan.

Prema starom zakonu

U Zavodu za mirovinsko osiguranje objasnili su nam da su prava iz poljoprivrednog osiguranja od 1. siječnja 1980. do 31. prosinca 1998. bila regulirana posebnim Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika. Od 1. siječnja 1999. i poljoprivredni osiguranici obuhvaćeni su općim i obveznim mirovinskim osiguranjem i izjednačeni s ostalim osiguranicima.

– Gospodin Kramarić bio je prijavljen u osiguranju kao član poljoprivrednog domaćinstva i 2005. je podnio zahtjev za istup iz poljoprivrednog osiguranja radi zapošljavanja, ali nije zatražio poništenje staža radi školovanja, već samo upis staža u radnu knjižicu te se dug nastavio voditi, uz pripis kamata. Kada je u lipnju 2013. podnio zahtjev za otpis duga i kada je dokazano da je bio na školovanju u vrijeme prijave na poljoprivredno osiguranje, doneseno je rješenje koje je postalo pravomoćno 9. kolovoza 2013. te je proslijeđeno u Poreznu upravu, koja će provesti postupak obustave, nakon kojeg se više neće slati uplatnice – stoji u obrazloženju iz Mirovinskog osiguranja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije