Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog obilne kiše

Split: Više od 20 kubika stijene odlomilo se s Marjana na igralište

Zagrebaši na zabavi
Foto: Zoran Grizelj
1/4
01.12.2010.
u 09:17

Blok od 30-ak kubičnih metara ostao je visjeti kao prijetnja pa je dio prometnice i dalje zatvoren, a sanacija će započeti kada vremenske prilike dopuste

Više od dvadeset kubika stijene odlomilo se i palo na igralište na splitskim Mejama sinoć oko 21.30 sati, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja. Srećom, igralište je bilo prazno pa ozlijeđenih nema.

HGSS Stanica Split dojavu je dobila od Centra 112, a izlaskom na teren utvrđeno je da kameni odron s južne padine Marjana nije ugrozio prometnicu i kuće u blizini.

Na stijenu visoku oko 20 metara upućeni su gorski spašavatelji koji inače imaju iskustva s ovakvim odronima i koji su obavili uviđaj u stanje i potencijalne opasnosti, kažu u HGSS-u. Nakon toga otklonili su labilne stijene koje su se tijekom noći mogle srušiti. Blok od 30-ak kubičnih metara ostao je visjeti na pokosu kao prijetnja i za njegovo uklanjanje bit će potrebno angažiranje dodatne mehanizacije.

Zbog obilne kiše koja ne prestaje padati ni danas postoji mogućnost novih odrona pa je prometnica na tom dijelu zatvorena, a prostor označen zaštitnom vrpcom. Uklanjanje viseće stijene nastavlja se danas.

Pretpostavlja se da su odron izazvale obilne i dugotrajne kiše koje su podlokale oslonce i veze s liticom.

- Pitanje je hoće li uopće i osposobiti igralište. Bujične vode su podlokale stijenu i padaju gromade. Ne znam kako će se to riješiti - kaže jedan od jutarnjih promatrača koji je došao vidjeti što se odgodilo tijekom noći.

 I u pravu je. Damir Babić, iz Gradske uprave Splita, obišao je igralište u srijedu ujutro. 

- Ogradili smo prostor i uveli regulaciju prometa pa opasnosti za građane nema. Djelomičnom uklanjanju većih gromada ćemo pristupiti kada vremenske prilike to dopuste, a jedan dio će koristiti za “džep” koji će u slučaju novog odrona zaustaviti stijene - objasnio je Babić.

 Igralište je zapravo ilegalno, naglasio je, nije ga izgradio Grad. 

- Da je zdrave pameti tu igralište nikada ni ne bi bilo. Pogledajte ovu stijenu iznad! - upozorio je Babić. Još uvijek je nepoznato koliko će sanacija koštati.    

Ključne riječi

Komentara 6

OG
Oger
11:18 01.12.2010.

Zar se tako osigurava okolina jednog igralista!!?

SV
svnedjelja
11:24 01.12.2010.

hehehehe sad bu kos na sigurnom, i nece se moci srusiti hehehehehe

OJ
ojhaojha
10:56 01.12.2010.

Bolje da je,tamo vecinom zive bogatasi,sad nece moci igrati basket...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije