Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
praznik rada

Splićani se potukli za besplatne porcije graha

praznik rada, split (1)
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/7
01.05.2012.
u 13:53

U dugačkim redovima Splićani su od 10 sati čekali dvije tisuće besplatnih porcija graha koji se počeo dijeliti tek oko podne

Na splitskom Marjanu, u organizaciji SSSH-a i Turističke zajednice Grada održana je tradicionalna prvosvibanjska proslava na kojoj se okupilo gotovo deset tisuća građana. U dugačkim redovima Splićani su od 10 sati čekali dvije tisuće besplatnih porcija graha koji se počeo dijeliti tek oko podne. Nestrpljivi, razočarani zbog čekanja i mnogi očito gladni, u jednom su se trenutku pogurali i potukli pa je intervenirala policija.

Nakon kratkotrajnog prekida, podjela graha je nastavljena. I na Marjanu je Vladi uručen žuti karton, a okupljenima se obratio Vedran Dragičević, čelnik Sindikata metalaca Hrvatske. Rekao je da radnici u Hrvatskoj ne zabijaju glavu u pijesak i da treba definirat što su problemi. 

– Državi ne treba 1,4 milijuna zaposlenih nego 2,2 milijuna zaposlenih. Treba nam rada, želimo živjeti od rada, dajte nam posla – poručio je Dragičević kritizirajući Vladu. Regionalni povjerenik SSSH za Dalmaciju Zoran Kačić istaknuo je kako Hrvatskom kruži bauk otkaza, likvidiranja poduzeća i radnih mjesta. Vladi su uputili opomenu, žuti karton.

Splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić kaže kako nitko u Hrvatskoj tko prima plaću i ima radno mjesto ne može biti zadovoljan, jer mnogi ne rade i u grču su. 

– Ovdje je riječ o radničkoj solidarnosti. Nema te moći koja to može zanemariti, radnici koji su bili solidarni, opstali su, kazao je Brčić. Splitska dogradonačelnica Anđelka Visković smatra kako i u ovako teškoj situaciji ima smisla slaviti jer se i na taj način šalje poruka. 

– Rješenja naših problema moramo naći kod sebe, a neka nam EU bude samo dodatak – kazala je Visković. Na prvosvibanjskom uranku na Marjanu bio je sa suprugom i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade. Zamoljen da komentira činjenicu da su sindikati Vladi udijelili žuti karton, Grčić je rekao da se od sindikata očekuje da pritišću Vladu, da se bore za radnike i radna mjesta te da to nije ništa neuobičajeno. Govoreći o najnovijim poskupljenjima, Grčić je kazao da to sigurno nisu popularne mjere. 

– Ali kad morate korigirati neke stvari koje su se godinama događale, onda to ispadne kako ispadne. Vlada je toga svjesna, rekao je potpredsjednik Grčić.

Glede poskupljenja električne energije kazao je da je HEP u samo godinu dana došao u minus te da bez novog početka nema novih investicija, ni realizacije projekata, ni jačanja hrvatskog energetskog sektora. A, naš strateški sektor je energetika. 

– Mogu reći i potvrditi da je sve što smo u ova četiri mjeseca uradili za jačanje hrvatskog gospodarstva u skladu s onim što smo planirali. Korak po korak povlačimo mjere za oporavak hrvatskog gospodarstva – izjavio je Grčić. Radnicima je poručio da budu strpljivi jer se u par mjeseci ne mogu riješiti svi problemi i dubioze koje su ostavljene ovoj Vladi. A Vladi treba odlučnost da ostvari ono što je zacrtala.

Na Marjanu su nastupile brojne ženske i muške klape i zabavljači. Splićani su grintali na tešku financijsku situaciju. Oni koji su imali novaca "osladili" su se srdelama, prasetinom, janjetinom...

Ključne riječi

Komentara 28

DA
danebi
15:37 01.05.2012.

Dok gradonacelnik uziva u kavijaru, narod se tuce zbog graha. Tsstssstssssss......

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
14:12 01.05.2012.

Ovdje se potukli za porciju graha, u Osijeku za majice i kape, prestrašno, ovaj sitnozubi nesretni narod stvarno zaslužuje vlast kakvu ima.

OB
-obrisani-
14:34 01.05.2012.

:-OOOOOOOOOOOOOOOOOO -- Bitno je da Hrvatska svake godine plaća Vatikanu 50 miliončića u evrićima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije