Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS rijeka u akciji

Spasili život izgladnjelom psu zarobljenom na litici iznad Bribira

spašavanje psa (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
1/4
23.09.2011.
u 15:12

Sretnim ishodom završila akcija spašavanja i agonija psa koji je dva dana zavijanjem i lajanjem dozivao pomoć da bi mu ona napokon stigla.

BRIBIR - Oko pola sata trebalo je s(p)retnim članovima riječke stanice Hrvatske gorske službe spasavanja Danijelu Frleti i Danielu Paviću da s nepristupačne litice 50 metara ispod vidikovca Slipica iznad Bribira u zaleđu Novog Vinodolskog izvuku neozlijeđenog, ali zbog nedostatka hrane i vode sasma iscrpljenog psa. Tako je sretnim ishodom završila akcija spašavanja i agonija psa koji je dva dana zavijanjem i lajanjem dozivao pomoć da bi mu ona napokon stigla.

Presudnu ulogu u njegovu spašavanju odigrala je Bribirka Tajana Krištofor.

- Živim u posljednjoj bribirskoj kući prije početka litica i kamenjara koji vode do vidikovca Slipica na 446 metara nadmorske visine, tako da sam čula to tužno zavijanje bespomoćnog psa. Ujutro i uvečer ga se dobro čulo, dok se preko dana nije javljao, jer je, valjda čuvao snagu. Kada se sve ponovilo i sljedećeg dana, s bratom, ocem i svojim psom otišla sam do vidikovca i otprilike locirala mjesto na kojemu je pas. Na žalost, mi mu zbog nepristupačnog terena nismo mogli pomoći i jedino što nam je preostalo bilo je alarmirati vatrogasce, veterinare i HGSS u Rijeci, ispričala nam je T. Krištofor.

Na njen poziv nitko se od navedenih nije oglušio, pa se u trenutku početka akcije spašavanja na vidikovcu okupilo 20-ak ljudi. Zadaću spuštanja niz liticu preuzeo je D. Frleta, kojemu je za javljanje sretne vijesti o pronalasku neozlijeđenog psa trebalo malo više od pet minuta.

- Vjerojatno zbog svega što mu se dogodilo nije mi dopustio da mu priđem, nego je režao ne shvačajući da mu pružam ruku pomoći. Zbog toga sam zatražio da mi se da malo vode i hrane i čim sam mu dao okrepu, nije bilo problema da ga skinem s kamenog platoa okruženog oštrim žbunjem na koji je vjerojatno pao, ispričao nam je svoj dio priče o spašavanju psa D. Frleta.

Zahvalna T. Krištofor spasioce iz HGSS-a i članove DVD-a Bribir predvođene Vitomirom Carom počastila je kolačima, a ubrzo je do svih stigla i vijest iz Veterinarske stanica Crikvenica da je riječ o čipiranu i cijepljenu godinu i osam mjeseci starom križancu imena Bobi. Ispostavilo se da ga je vlasnica Monika Radočaj iz Bribira u veljači ove godine udomila iz Osijeka, promijenila mu ime u Axel i u prošlu nedjelju dala udomiti u Senj. Što se dogodilo da pas putnik zamalo skonča na litici iznad Bribira vjerojatno se neće nikada doznati, ali s obzirom da je nakon svega (ponovo) udomljen u nedaleko Grižane to više ni nije važno.

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar drot kefa
drot kefa
16:21 23.09.2011.

Svaka čast svima, još ima dobrih ljudi.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
19:05 23.09.2011.

Svaka Čast Spasiocima,ipak je to živo biće

SR
sta_reci
23:31 23.09.2011.

Bobi je pravi medenjak. :))) Sretno mali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije