Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOPRIVNICA

Spajaju se Veleučilište Varaždin i Medijsko sveučilište Koprivnica

'14.06.2009.,Zagreb - Ispred sveucilista, trga Marsala Tita, povorka 152 doktora znanosti do HNK Photo: Matija Habljak/Vecernji list'
'Matija Habljak/Vecernji list'
08.03.2013.
u 10:00

Gradonačelnici dvaju gradova jučer su izbjegli odgovore na ključna pitanja u vezi sa spajanjem dviju visokoškolskih ustanova

Koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš jučer su se našli u vrlo neugodnoj situaciji. Večernji list doznao je kako su dogovori o spajanju Medijskoga sveučilišta Koprivnica i Varaždinskog veleučilišta, koji se odvijaju daleko od očiju javnosti, ušli u završnu fazu.

Još se piše

Doznali smo kako je za 18. ožujka sazvana sjednica koprivničkoga Gradskog vijeća, na kojoj je kao točka dnevnog reda uvršteno prihvaćanje sporazuma o integraciji Sveučilišta i Veleučilišta, ali gradski vijećnici, koji će o tome odlučivati, uopće nisu dobili tekst tog sporazuma.

Prema našim informacijama, on još nije ni napisan. O njemu netko negdje i dalje pregovara, na potpuno nestransparentan način, kako je to već postalo uobičajeno kad je riječ bilo o čemu povezanime s Medijskim sveučilištem.

Vesnu Želježnjak i Gorana Habuša zato smo jučer čitav dan \"gnjavili\" da javnosti objasne o čemu je riječ, a pitanja su jednostavna - tko će, i u kakvim omjerima, financirati integriranu visokoobrazovnu ustanovu, koliko će to stajati porezne obveznike u Koprivnici i Varaždinu, gdje će biti sjedište integrirane ustanove, koliko će studenata studirati na njoj i koji će sve smjerovi biti dostupni sadašnjim i budućim studentima.

Također smo željeli doznati je li zakonski uopće moguće da Medijsko sveučilište ulazi u integracijske procese u trenutku dok još ima samo privremenu dopusnicu za rad, koja istječe u lipnju iduće godine.

\"Logičan korak\"

Dvoje gradonačelnika najprije je izbjegavalo kontakt, da bi na kraju skupa sročili nemuštu izjavu, u kojoj ne odgovaraju ni na jedno ključno pitanje.

\"Povezivanje dviju partnerskih visokoobrazovnih institucija nameće se kao logičan korak, pogotovo s aspekta racionalizacije troškova i ljudskih potencijala. Imajući u vidu da će povezivanjem dviju ustanova, nova ustanova izbjeći će dupliranje kadrova te da će dio kadrova biti zaposlen na teret ministarstva, razvidno je da će novonastala situacija biti korisna za oba grada, kao i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku.\" - piše u toj izjavi, uz dodatak već prožvakanih fraza o tome kako će \"prosperirati stanovnici ovog kraja, sadašnji i budući studenti i njihovi roditelji, kojima će nadohvat ruke i znatno financijski prihvatljivije biti studirati u svom kraju\".

Neslužbeni izvori kažu kako je integracija s varaždinskim Veleučilištem jedini način da Medijsko sveučilište preživi krizu u kojoj se našlo nakon osude dijela znanstvene zajednice i odlaska rijetkih uglednih predavača.

Mobilizacija

Mario Tomiša, jedan od pokretača Medijskoga sveučilišta i direktor tvrtke Media uni, koja drži osnivačka prava MS-a , jučer poslijepodne \"prizvao\" je sve nastavno osoblje na hitan sastanak s temom \"Medijska slika o Medijskome sveučilištu\".

- Sastanak je zatvoren za javnost, a na njemu ćemo razgovarati o poboljšanju interne komunikacije, kako bismo pozitivne stvari o Sveučilištu stavljali na našu web stranicu - izjavio je Tomiša uoči sastanka. Bio je iznenađen što uopće znamo da ga je sazvao.

Komentara 1

ZA
zanovijetalo
17:45 08.03.2013.

Ovo kao sumrak saga je. Sumrak pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije