Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodna katastrofa

Snažan vjetar kao od šale rušio je stoljetna stabla

'nevrijeme11_bo1_unu_050810'
Foto: ''
1/5
06.08.2010.
u 17:15

Nakon što je vjetar oštetio krovove, obilna kiša poplavila je unutrašnjost kuća. Stradali su i usjevi, kao i sportska dvorana osnovne škole, koja je ostala bez pola krova.

Dan poslije jakog nevremena koje je pogodilo lekeničku općinu u četvrtak, mještani uklanjaju nastale štete. Kiša i tuča ne bi učinili tako veliku štetu da nije bilo jakog vjetra koji je čupao drveće i rušio crjepove, a oštećeno je i nekoliko stupova javne rasvjete.

Najviše je stradao Lekenik, štete su vidljive u Pešćenici i Dužici te u Cerju i vinogradima. Vjetar je otkinuo i dio limena pokrova na krovu školske dvorane u Lekeniku. Jučer su Lekenik posjetili i predstavnici Županije u pratnji općinskog čelništva. Prvo su obišli OŠ Mladost u kojoj, srećom, zbog dobre izolacije voda nije probila na parket dvorane.

– Imamo saznanja o štetama u općinama Lekenik i Martinska Ves te u gradu Sisku. U obilasku smo oštećenih krajeva kako bismo spoznali veličinu štete i ljudima dali podršku u sanaciji. Već smo dogovorili s izvođačem koji je obnavljao krovište školske dvorane u Lekeniku da popravi štetu – rekao je dožupan Andrija Rudić, koji je bio u pratnji pročelnika Ivana Lovrekovića, ravnatelja Joze Šimunovića, načelnika Marijana Crnkocija i donačelnika Dragutina Vlahovca.

– Dosta je kuća stradalo, uglavnom su oštećeni krovovi, ali i unutrašnjost, jer je voda probila u kuće. Sreća što slomljeno i iščupano drveće nije napravilo veće štete. Opet su stradali poljoprivredni usjevi i nasadi voćaka. Ovaj tjedan očekujemo prijave šteta, pa ćemo poslati i zahtjev županiji za proglašenje elementarne nepogode – rekao je načelnik Marijan Crnkoci.

Nakon prvog naleta nevremena mještani su imali malo vremena sanirati štetu, uglavnom su popravljali krovove, a ubrzo je ponovno došla jaka kiša s grmljavinom, srećom, bez jačeg vjetra.

– Susjedi i vatrogasci DVD-a Lekenik pomagali su mi dugo u noć sanirati oštećeni krov. Bila sam očajna, pokrili smo i tavan ceradama, svejedno, voda mi je napravila puno štete – kaže Katica Jantak iz Turopoljske ulice. U njezinu susjedstvu, kod obitelji Smolković, u stoljetnom su voćnjaku uništene gotove sve voćke.

– Ovo nisu mlade nego možda i stoljetne voćke, a pola ih je počupano s korijenjem iz zemlje. A za koji dan smo se spremali u berbu – kaže Stjepan Smolković, još uvijek u nevjerici o razmjerima jučerašnjeg nevremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije