Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija

Smrčci se mogu brati i na ivanečkoj gradskoj špici!

\'Varazdin u0096 21. 04. 2010., Ivanec u0096 Berba smrcaka pokraj spomenika braniteljima na ivaneckoj gradskoj spici.  PHOTO:  Ljiljana Risek\'
Ljiljana Risek / VLM
26.04.2010.
u 16:30

Smrčci su gljive bjelkasta mesa, ugodna mirisa i okusa, a gljivari ih cijene kao vrhunsku deliciju.

Poznati ivanečki gljivar Branko Damiš vlastitim očima nije vjerovao kada je na zemljištu pokraj spomenika poginulim braniteljima u strogom središtu Ivanca ugledao – smrčka!

Pokazalo se da uočen zreli primjerak, veličine deset do dvanaest centimetara, nije osamljen, nego je, dapače, tek dio bogate "kolekcije" od šezdesetak smrčaka koji su niknuli oko njega na nekoliko četvornih metara.

– Poznato je da su smrčci gljive bjelkasta mesa, ugodna mirisa i okusa, koje gljivari cijene kao vrhunsku deliciju. Rastu od travnja do sredine svibnja, a staništa su im obično uz šume jasena i lipe, gdje ima dosta vlage i trulog lišća. No, smrčci u centru Ivanca, to se dosad nije ni čulo ni vidjelo – oduševljen je gljivar Damiš.

No, to nije sve. Branko Damiš obilnu berbu podijelio je s prijateljima i znancima, koji još nisu sigurni bi li trebali vjerovati u gljivarsku priču o smrčcima na ivanečkoj špici, a gljive i dalje rastu! Uvjerili smo se u to i sami pa pritom nabrojili još dvadesetak primjeraka, a moglo bi ih biti i više!

Znalci su uvjereni da su miceliji smrčaka bili u zemlji kojom su komunalci malčirali zelene nasade pokraj spomenika. Očito su tu našli optimalne uvjete za rast, što potvrđuje i njihov nesvakidašnji broj.

Smrčci nisu česte gljive ivanečkih šuma, pa ih beru samo bolji poznavatelji.

Branko Damiš nekoliko je primjeraka ostavio da "dozru", kako bi se spore rasprostranile. Pa bude li i sljedeće godine dosta vlage, uz optimalne temperature i malo sreće, Ivančani će na gradskoj špici ponovno u berbu smrčaka!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije